Rechtbank stelt Hans G. op vrije voeten

Hoofd technisch beheer Hans G. van de RUG heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) in acht jaar tijd voor minimaal een half miljoen euro gefraudeerd. De financiële schade voor de universiteit is nog onbekend. G. is woensdag door de rechtbank op vrije voeten gesteld.

Het OM beschuldigde G. voor de rechtbank van Almelo van witwassen, valsheid in geschrift en ambtelijke corruptie. Hij zou sinds 2008 tienduizenden euro’s per jaar hebben aangenomen van verschillende installatiebedrijven in ruil voor wederdiensten. In 2012 kreeg hij bijna 100.000 euro toegeschoven door verschillende ondernemingen.

Omvangrijke zaak

G. wordt gezien als spin in het web in een omvangrijke fraudezaak. De RUG-manager vroeg de installatie- en bouwbedrijven om hem buiten de officiële kanalen om geld toe te stoppen of gunsten te verlenen aan zijn familie, in ruil voor onderhoudscontracten bij de universiteit. Zo zou hij volgens justitie zijn zoon en schoondochter op de loonlijst van twee ondernemingen hebben gezet.

Hans G. sprak die beschuldiging in de rechtbank tegen. ‘Ik hecht eraan om duidelijk te maken dat het om normale dienstverbanden ging, waarbij mijn familieleden ook werkzaamheden hebben verricht voor de RUG en de bedrijven. Er wordt nu op aangestuurd dat het een vooropgezet plan was om de universiteit schade te berokkenen. Dat is niet zo’, zei hij.

Minieme recidivekans

G. zit sinds 25 januari van dit jaar in voorlopige hechtenis. Volgens de rechter is er nu geen reden om hem langer vast te houden. De kans dat hij opnieuw in de fout gaat is miniem en het onderzoek van justitie komt door zijn invrijheidstelling niet in gevaar, aldus de rechter woensdag tijdens de pro-formazitting in Almelo.

Advocaat Arco de Kruijff is blij voor zijn cliënt. ‘G. is erg opgelucht. Ik ben ontzettend blij voor de man. Er moeten gronden voor voorlopige hechtenis zijn. Als die er niet zijn, moet iemand gewoon zijn proces in vrijheid mee kunnen maken.’

In januari van dit jaar werden in verband met de zaak acht mensen opgepakt door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), onder wie de zoon en schoondochter van G. Bij huiszoekingen werden onder meer bankrekeningen, een boot, drie auto’s en 11.000 euro contant geld in beslag genomen.

11-05-2016