Rechten zet punt achter European Law School

De rechtenfaculteit stopt met de master European Law School. De master telt te weinig studenten en vertoont te veel overlap met andere masters.

Studenten kunnen nog tot en met 1 september 2015 instromen. 31 januari 2018 is de harde deadline voor het inleveren van de laatste scripties voor de master. Daarna valt definitief het doek voor European Law School.

Het programma van de deels Engelstalige, deels Nederlandstalige master is bijna gelijk aan dat van de masters Ondernemingsrecht en International Economics and Business Law, aldus directeur onderwijs Jaap Dijkstra.

‘Eigenlijk was er niet echt een reden om die masters naast elkaar te laten bestaan’, zegt Dijkstra. ‘Er zijn wat kleine verschillen; zo zit het vak insolventierecht wel in de master Ondernemingsrecht en niet in European Law School. Andersom zitten corporate law & economics en European labour law weer niet in het Ondernemingsrecht-programma. Maar er komt een nieuwe master Arbeidsrecht, waar European labour law hoogstwaarschijnlijk in terugkomt, hoewel misschien in iets andere vorm.’

Eén vak sneuvelt

Dat betekent dat er onder de streep uiteindelijk één vak sneuvelt. ‘Er zijn geen gevolgen voor studenten en studenten hebben hier geen last van’, verwacht Dijkstra. Zij kunnen de masters Ondernemingsrecht of International Economics and Business Law volgen, en de niet-overlappende vakken erbij kiezen.

De nieuwe instroom bij European Law School bedroeg dit jaar ongeveer tien studenten, vooral vanuit de bijbehorende bachelor European Law School. Die ging al eerder op in de brede bachelor Nederlands Recht.

Geen behoefte

Vanuit Nederlands Recht kun je ook de master European Law School kiezen, maar dat ziet Dijkstra weinig gebeuren. Ook afgestudeerde European Law School-bachelors kiezen vaker voor een master Nederlands Recht. Dijkstra: ‘Studenten hebben dus zelf al aangegeven dat er eigenlijk geen behoefte is aan die master.’

Omdat er uiteindelijk weinig verandert, wordt met de opheffing van de master nauwelijks geld bespaard, aldus Dijkstra: ‘Het enige is dat je zo’n master nu niet meer hoeft te heraccrediteren.’

Het plan ligt nu ter goedkeuring bij het ministerie van OCW. Eerder stemde de faculteitsraad al in.

27-03-2015