Record aantal inschrijvingen

Het aantal inschrijvingen aan universiteiten is sterk gestegen. Scholieren schrijven zich nog snel in voordat het sociaal leenstelsel wordt ingevoerd.

Aankomende studenten slaan het vrije jaar tussen middelbare school en studeren over om recht te houden op studiefinanciering, denkt universiteitenvereniging VSNU. In 2014 wordt waarschijnlijk het sociaal leenstelsel ingevoerd. Studenten die in 2013 beginnen, hebben nog recht op studiefinanciering.

‘Als je mei 2013 vergelijkt met mei 2012 dan is er een toename van het aantal aanmeldingen van bijna 20 procent. Dat komt deels doordat sommige universiteiten de deadline sowieso naar voren hebben geschoven en omdat er een toename is van het aantal lotingen waardoor studenten zich eerder moeten aanmelden. Maar zelfs als je een correctie uitvoert, zie je dat de stijging zo groot is dat het leenstelsel wel mee moet spelen’, zegt Bastiaan Verweij van de VSNU tegen nieuwszender BNR.

De RUG bevestigt dat beeld. In Groningen ligt het aantal aanmeldingen op dit moment tien procent hoger dan vorig jaar op dezelfde datum. ‘We kunnen nog geen duidelijke conclusie trekken, maar we hebben het idee dat het echt om een vervroeging van de aanmelding gaat’, zegt woordvoerder Jos Speekman.

In september wordt duidelijk of het sociaal leenstelsel wordt ingevoerd.

14-05-2013