Rector: ‘RUG is geen verzorgingstehuis’

Rector magnificus Elmer Sterken wil af van het idee dat iedereen zomaar welkom is aan de universiteit. ‘We zijn geen verzorgingstehuis’, zei hij in de universiteitsraad.

Het universiteitsbestuur wil hbo’ers met enkel een propedeuse op zak, niet automatisch meer toelaten aan de universiteit. De rendementen zouden te laag zijn. Maar de universiteitsraad – en ook anderen – blijven kritisch.

‘Met goede voorspellers van studiesucces zouden we per persoon kunnen beoordelen of iemand toegelaten of geweigeren moet worden. Maar al die hbo-ers bij voorbaat weigeren is belachelijk’, stelt Wytse Valkema van studentenpartij Calimero.

Maar Sterken was het daar niet mee eens. ‘We moeten onszelf afvragen wat voor soort student we binnen willen halen. We willen het graag goed doen in allerlei lijstjes en uit de statistieken blijkt dat veel hbo’ers uitvallen.’

Misleidend voor aspirantstudenten

Hij erkent dat er ook hbo-studenten zijn die de universiteit wel graag binnen zou halen. ‘Maar omdat we de gegevens van het hbo niet in kunnen zien, moeten we zelf toelatingstoetsen ontwikkelen om hen te kunnen spotten. Dat kost tijd. Hoe veel tijd is nog onduidelijk.’

Steven Kroesbergen van de SOG vindt dat de website van de RUG snel bijgewerkt moet worden. Op dit moment staat nog bij vrijwel alle opleidingen dat je met een propedeuse toegelaten wordt. ‘Dat is misleidend voor aspirant-studenten die twijfelen tussen het vwo of een jaar hbo om op de universiteit terecht te komen’.

Sterken is het daar mee eens. ‘Hoewel het pas vanaf september 2015 geldt kunnen we met deze communicatie niet snel genoeg zijn’, vindt hij.

 

05-03-2014