Reddingsplan KVI ingediend

Interim-directeur Cees Sterks heeft zijn alternatieve toekomstscenario voor het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) ingediend. Hij hoopt met het plan het instituut van de ondergang te kunnen redden.

De interim-directeur kreeg van het universiteitsbestuur twee weken de tijd om een alternatief toekomstscenario te presenteren, nadat een commissie van drie deskundigen had laten weten niets te zien in het plan om van het KVI een technologisch ontwikkelingscentrum te maken. De commissie durft niet te garanderen dat zo’n centrum voldoende geld oplevert.

Sterks vond de commissie te pessimistisch en besloot daarom een eigen advies te schrijven. Welk toekomstscenario de interim-directeur precies voor het KVI in gedachten heeft, wil hij nu nog niet vertellen. Het plan wordt dinsdagochtend eerst met universiteitsbestuurder Jan de Jeu en decaan Jasper Knoester van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen besproken. Daarna wordt het aan het volledige college van bestuur gepresenteerd.

‘Ik heb de positieve elementen uit het rapport van de commissie gehaald. Daar is een totaalbeeld uit ontstaan, waarvan ik denk dat ze er iets mee kunnen’, zegt Sterks. De interim-directeur liet eerder weten wel toekomst te zien in een centrum voor protonentherapie bij het UMCG. Daarnaast denkt hij nog voldoende werk te kunnen vinden voor deeltjesversneller AGOR.

Sterks is ‘redelijk positief’ dat zijn plan goed wordt ontvangen morgen. ‘Ik ben reuze benieuwd.’

18 maart 2013
18-03-2013