Reproshops kunnen niet meer uit

De reproshops van de RUG kunnen niet langer uit. De universiteit gaat daarom op zoek naar een bedrijf dat de printopdrachten en productie van klappers wil overnemen.

Dat staat in een memo dat morgen in de universiteitsraad wordt besproken. De universiteit bekijkt of het de 23 medewerkers van Grafimedia, dat de diensten voor de reproshops regelt, kan laten overnemen door een extern bedrijf. Lukt dat niet, dan komen hun functies te vervallen en worden ze boventallig.

‘Het werk neemt gewoon af, zo simpel is het’, reageert hoofd Grafimedia Feddie Nicolai. ‘De behoefte naar print en druk neemt af, er gaat nu veel meer digitaal.’ Volgens het facilitair bedrijf moeten de printdiensten daarom binnen twee jaar worden ondergebracht bij een commerciële partij. Nicolai: ‘We gaan het niet meer zelf doen, dus vragen we aan de markt in hoeverre zij de dienstverlening kunnen overnemen. Er zijn op dat gebied maar drie grote spelers: Ricoh, Canon en Xerox.’

Er gingen al langer geruchten dat de zes reproshops aan de verschillende faculteiten zouden verdwijnen en worden vervangen door twee centrale locaties: Zernike en binnenstad. ‘Daarover is nog niets zeker’, benadrukt Nicolai. ‘Dat is afhankelijk van hoe de marktpartij het wil invullen. Het zou ook kunnen dat de zes locaties blijven bestaan, maar dat ze niet meer worden ingevuld door onze eigen medewerkers. Of dat we inderdaad naar twee locaties gaan.’

De universiteit wil de 23 medewerkers zoveel mogelijk laten overnemen door Ricoh, Canon of Xerox. ‘Maar het zal niet makkelijk worden om voor al deze medewerkers passend werk te vinden’, waarschuwt het facilitair bedrijf alvast. Het universiteitsbestuur heeft het facilitair bedrijf daarom gevraagd alvast te beginnen met het vinden van nieuw werk, nog voordat de reorganisatie officieel is vastgesteld.

27 maart 2013

 

repro-shop3

27-03-2013