Restaurants voeren actie voor Wang

Negendertig Chinese restaurants vallen de door Gordon beledigde RUG-promovendus Xiao Wang bij. Ze voeren actie door 39 procent korting te geven op nummer 39 van de menukaart – met of zonder rijst.

De Nederlandse Chinezen willen op die manier aandacht vragen voor de discriminerende stereotyperingen die ze ten deel vallen, schrijft De Volkskrant. De restaurants willen nog steeds excuses van jurylid Gordon, die Wang tijdens zijn deelname aan televisieprogramma Holland’s Got Talent beledigde met grappen over ‘number 39 with rice’.

De actie is bedacht door drie Chinese jongerenorganisaties, in samenwerking met de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO). Die stuurde vervolgens haar negenhonderd leden het verzoek mee te doen aan de vrolijke protestactie.

[vsw id=”3wzEPgpSRm4″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

‘We willen laten zien dat Chinezen niet vies zijn van een grap, zolang beide partijen erom kunnen lachen’, zegt Yan Ting Yuen, een van de initiatiefnemers, tegen De Volkskrant. ‘Maar het is wel degelijk serieus. We hebben de afgelopen weken veel positieve reacties gehad, maar ook negatieve: weer zo’n zeurende minderheid. Maar we zeuren niet.’

Wang zelf kon de grappen van Gordon ook niet waarderen, maar wil een einde aan de discussie. ‘Ik geloof in de multiculturele samenleving, waar mensen met respect behandeld horen te worden’, zei hij eerder in een verklaring.

16-12-2013