Ricoh neemt repro’s en postkamers over

Printbedrijf Ricoh neemt de reproshops en postkamers van de RUG over. De universiteit heeft z’n contract met het bedrijf verlengd.

Vier jaar geleden werd door de universiteit besloten de reproshops en postkamers over te laten nemen door een extern bedrijf. Het aantal printjes aan de universiteit daalt sterk door de digitalisering, waardoor de diensten niet meer uit kunnen.

Ricoh neemt de repro’s over en breid ze uit met een paar servicepunten en een online bestelportal. ‘Dat levert gemak en flexibiliteit op voor medewerkers en studenten’, aldus het bedrijf. Ook staat een digitale postvoorziening op de planning, laat Ricoh weten. Volgens Tom de Witt Hamer, directeur facilitair bedrijf van de RUG, neemt het printbedrijf ‘een belangrijk deel van de zorg uit handen’. Dat past goed binnen de strategie van de RUG, voegt hij eraan toe.

Reorganisatie

De afdelingen Grafimedia, Logistiek en Documentaire Informatievoorziening (DIV) van Administratieve Informatievoorziening (AIV) werden de afgelopen jaren gereorganiseerd. Volgens de directeur van het facilitair bedrijf is voor alle medewerkers een plek gevonden. ‘Van de 35 medewerkers gaan er 17 naar Ricoh toe. Tien zijn er gebleven omdat een aantal taken bleef bestaan. Een paar hebben een andere functie gekregen. Een aantal is ingedeeld bij een specifiek project. En met mensen boven de 62 en ouder hebben we de afspraak gemaakt dat ze niet meer overgaan en in een detacheringstraject terechtkomen. Iedereen is terechtgekomen, maar het betekent niet dat iedereen tevreden was’, zegt hij.

De medewerkers voelden zich machteloos, zeiden ze eerder in een interview met de UK. ‘Ik heb dit soort trajecten nu een aantal keren gedaan. Ik weet precies hoe dat bij mensen aanvoelt. Dit voelt gewoon alsof ze ontslagen worden. Ik kan het niet mooier maken, en ik begrijp het’, aldus De Witt Hamer. ‘Je koos er 25 jaar geleden voor om bij een bepaalde baas te werken en nu wordt er zomaar even besloten dat je ergens anders heen moet. De medewerker heeft in zo’n traject geen stem. Er wordt van bovenaf een besluit genomen om dit uit te besteden, maar je hebt wel een verantwoordelijkheid naar je mensen toe om te zorgen dat iedereen toch weer op een goeie plek komt. De RUG neemt dit vanuit goed werkgeverschap zeer serieus en wil ervoor zorgen dat iedereen binnen of buiten de RUG weer een plek krijgt.’

Ricoh vervangt de huidige zeshonderd printers en multifunctionele apparaten door meer energiezuinige ‘multifunctionals’. Daarmee moet zo’n 25.000 euro per jaar worden bespaard. ‘Deze besparingen komen bovenop de afgelopen jaren door Ricoh reeds gerealiseerde besparingen van 700.000 euro per jaar’, zegt het printerbedrijf.

Restaurants en kantines

Net als de reproshops en postkamers zullen ook de restaurants en kantines van de RUG worden uitbesteed en gereorganiseerd. De Witt Hamer, die aan het hoofd staat van de afdeling Food & Drinks, gaat er vooralsnog van uit dat daarbij geen ontslagen vallen.

Binnenkort een interview in de UK met Tom de Witt Hamer over de aanstaande reorganisatie.

18-01-2016