Rogier: ‘Olympische Spelen wil ik halen’

De internationale toproeiers van Gyas grossierden dit jaar in medailles. Hoog tijd voor een huldiging. Want als je trots bent, moet je dat wel laten zien. Bovendien: sport moet, zeg rector magnificus Elmer Sterken.

De eerste biertjes zijn getapt als de praeses, Tim van de Vendel (22), het podium op stapt. Tim is trots op ‘zijn’ topatleten. ‘Gyas is de tweede hofleverancier van de Nationale Roeibond’, zegt hij. De resultaten van afgelopen seizoen liegen er ook niet om.

Zilver en brons

Twee bronzen medailles op het EK en WK van Rogier Blink. Daarnaast een zilveren plak voor Sophie Souwer op het EK, een bronzen medaille van Gerbren Spoelstra op het EK en de Wereldbekerwedstrijd in Luzern en tot slot nog een derde plaats voor Joris Pijs in Luzern.

Sophie (links)

Zilveren Sophie Souwer (links)

Deze toproeiers worden vervolgens één voor één op het podium geroepen. Een ploeggenoot of coach vertelt over het roeitalent, waarna de roeier zelf begint te speechen. Sophie vertelt dat het haar ultieme doel is om te roeien op de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro. ‘Maar’, zegt ze, ‘ondanks dat ik naar Amsterdam ben verhuisd voor mijn sportcarrière, blijf ik altijd een Gyaan.’

Meer topsport studenten

Rector Elmer Sterken vindt het belangrijk dat studeren en topsport te combineren moet zijn. Zijn doel? Meer topsportstudenten in Groningen. ‘Dat is belangrijk voor de uitstraling van de universiteit’, zegt Sterken.

Jelle vertelt over Gerbren

Jelle Vos vertelt over Gerbren Spoelstra

Gyanen die in de beginjaren met de toproeiers in de boot zaten, kijken nu naar hun ploeggenoten op televisie. Rechtenstudent Jelle Vos (23)  zat in 2011 bij Gerbren in de boot. Jelle herinnert zich een skiffwedstrijd van enkele jaren geleden, omdat hij toen nog van Gerbren wist te winnen. ‘Maar’, zegt hij er eerlijk bij, ‘dat kwam omdat Gerbren omging in het water. Kirsten Weber (24), student geschiedenis, zat in 2008 bij Sophie Souwer in de ploeg. Dat Sophie nu op internationale wedstrijden aan de start ligt vindt Kirsten hartstikke tof. ‘We blijven toch ploeggenoten’, zegt ze trots.

Up’s and down’s

Rogier Blink klimt als laatste het podium op. De Gyaan, lid sinds 1999, vertelt over zijn sportloopbaan met up’s and down’s:  ‘Jullie vinden mij misschien een oude lul, maar opgeven is geen optie. De Olympische Spelen wil ik halen.’ Maar zover is het nog niet: eerst het WK in 2014 op de Bosbaan in Amsterdam. Rogier belooft dat hij zijn best gaat doen voor goedkope studententickets, maar, zegt hij tegen alle Gyanen in de zaal: ‘Dan moeten jullie allemaal beloven aanwezig te zijn om julllie Gyashelden aan te moedigen.’

20-09-2013