Rotterdammers ontwerpen nieuw Nijenborgh

De RUG heeft een Rotterdams architectenbureau in de arm genomen voor het ontwerp van het nieuwe natuur- en scheikundegebouw.

Ector Hoogstad Architecten is geselecteerd om de nieuwbouw vorm te geven. Het pand zal het huidige complex aan de Nijenborgh 4 vervangen.

Het nieuwe gebouw van ongeveer 41.000 vierkante meter is een van de grotere nieuwbouwprojecten op Zernike en moet plaats bieden aan zo’n 1400 studenten en 850 medewerkers. Naast kantoor- en onderwijsruimten biedt het gebouw ook onderdak aan verschillende laboratoria, waaronder trillingsarme labs.

Verouderd

De bouwwerkzaamheden beginnen in 2015 en zullen meerdere jaren in beslag nemen. De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen wil al lange tijd van het verouderde complex op Nijenborgh 4 af. Het gebouw barst uit z’n voegen, zit vol asbest en slurpt energie. De RUG belooft het nieuwe pand ‘zeer duurzaam, flexibel en toekomstbestendig’ te maken.

De sloop en bouw zal in twee fasen verlopen. Het exacte verhuisschema moet nog worden uitgewerkt.

Tekentafel

Ector Hoogstad Architecten ontwierp eerder gebouwen voor de Universiteit Twente, TU Delft en TU Eindhoven. Ook het recent geopende Orion-gebouw van de Universiteit Wageningen kwam van hun tekentafel.

24-09-2013