Ruben is de sterkste student van Groningen

Veertien opgepompte studenten streden woensdag op de ACLO om de titel ‘Sterkste student van Groningen’. Ruben koerste recht op de winst af.

De spierballen moeten even weer voelen hoe het is om 200 kilo te tillen. Tijd dus voor een warming-up. Vervolgens moeten alle deelnemers op de weegschaal, want voor een eerlijke competitie moet je rekening houden met het gewicht van de atleten. Hoe meer lichaamsgewicht, hoe meer je moet tillen.

Squat

De wedstrijd bestaat uit drie powerliftoefeningen. De eerste is de squat, een kniebuiging, met gewicht op de schouders. Magnesiumpoeder stuift in het rond. ‘The bar is loaded’, roept jurylid Emile Veenstra. Ofwel het gewenste gewicht aan de stang hangt.

sterkstestudent

Ruben van Eek

Rechtenstudent Ruben van Eek (24) laat met ruim 200 kilo op zijn schouders de anderen meteen een poepie ruiken. Emile houdt de sporters nauwkeurig in de gaten. Ze moeten diep genoeg door de knieën, anders telt het niet.

Rubens concurrenten laten het er niet bij zitten. Andrey Leonov staat tweede en schroeft zijn gewicht nog wat extra op. Omdat hij met 104 kilo bijna 20 kilo zwaarder is dan zijn rivaal, moet hij ook aanzienlijk meer tillen om nog in de buurt van de overwinning te komen. Tevergeefs. Ook tijdens de ‘deadlift’, de derde en laatste oefening, is Ruben oppermachtig. Hij verbetert zelfs zijn eigen persoonlijke record en weet 285 kilo van de grond te krijgen.

Tonnetje poeder

Ruben straalt op het erepodium van – heel toepasselijk – gewichtsschijven. Hij heeft niet alleen met behulp van de Wilksformule gewonnen, maar ook absoluut het meeste gewicht getild. Met zijn eigen lichaamsgewicht van 86 kilo is dit een uitzonderlijke prestatie. ‘Ik ben supertrots. Dit voelt heel goed!’ zegt hij na afloop met zijn beker en certificaat in de hand.

Ruben neemt niet alleen een beker mee naar huis, maar krijgt ook een tonnetje proteïnepoeder. Krachtsporters zijn er dol op, omdat de aminozuren het herstel van beschadigd spierweefsel bevorderen en de aanmaak van nieuw spierweefsel stimuleren. Of hij dat spul werkelijk slikt? Ja dus. ‘Het is een goedkope manier om proteïne binnen te krijgen. Bovendien is een schepje poeder makkelijker meenemen dan een blikje tonijn’, zegt Ruben.

Ruben blijft na de overwinning lekker doortrainen. ‘De winst vandaag zie ik als een stap in de goede richting’, zegt hij. Aan ambitie ontbreekt het hem in ieder geval niet. ‘Ik wil heel graag naar het buitenland om daar de strijd aan te gaan met de internationale jongens.’

Maar eerst uitrusten en herstellen van de wedstrijd met een glaasje proteïneshake.

 

19-12-2013