RUG blijft hopen op eigen vleeskeuringen

De RUG is niet blij met de afwijzing van het plan om universiteiten zelf hun opleidingskeuringen te laten doen. 'Maar het plan is nog niet overleden', zegt bestuursvoorzitter Poppema.

‘Vanuit ons perspectief is het in de Tweede Kamer niet goed afgelopen’, zegt RUG-bestuurder Sibrand Poppema. Vorige maand veegden VVD, D66, SP, PVV en GroenLinks de plannen van onderwijsminister Bussemaker voor instellingsaccreditatie – waarbij universiteiten en hogescholen zelf hun opleidingen keuren – van tafel.

Bussemaker moest volgens de partijen terug naar de tekentafel. Ze vinden namelijk allemaal wel dat bij de externe keuringen nu sprake is van te veel bureaucratie en dat docenten het vertrouwen en de ruimte moeten krijgen om weer eigenaar van het onderwijs te worden, maar achter de plannen van Bussemaker kunnen ze niet staan.

Kopje thee

De minister wilde daar best over nadenken, maar wil dan wel weten welke richting de partijen op willen. ‘En misschien willen dezen en genen dan nog een keer een kopje thee komen drinken om uit te leggen wat nu precies hun wensen zijn’, zei ze in de Kamer.

‘De minister heeft inmiddels een kopje thee gedronken met de Landelijke Studenten Vakbond en VVD (beide tegen instellingsaccreditatie, red.)’, zegt Poppema. ‘Ze gaat een nieuw voorstel doen, ze geeft nog niet op. Maar we weten niet wat daarin staat.’

Of er iets over blijft van de voorgestelde pilot met instellingsaccreditatie is nog onzeker. ‘Ik denk dat er wel iets over in staat in haar nieuwe voorstel. Maar misschien worden er ook andere wegen aangegeven. We zullen zien. Maar het plan is nog niet overleden’, aldus Poppema.

25-11-2015