RUG bouwt voortaan aardbevingproof

De RUG gaat bij nieuwbouw voortaan rekening houden met eventuele aardbevingen als gevolg van gaswinning in de provincie.

De gaswinning in de provincie veroorzaakt zo’n vijftig aardbevingen per jaar. En dat aantal neemt in frequentie toe. Ook de stad Groningen heeft ermee te maken, omdat het gasveld direct naast en gedeeltelijk zelfs onder het noordoostelijke deel van de stad ligt.

De RUG daarom besloten met de bouw van onder meer de nieuwe Zernikeborg en de Energy Academy op Zernike, rekening te houden met eventuele aardbevingen.

Hogere kosten

‘Als we nieuw bouwen, doen we dat volgens de regels van het bouwbesluit en volgen we de onlangs gepresenteerde Nederlandse praktijkrichtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen. Het bouwbesluit wordt in 2016 naar verwachting aangepast en daarin worden voor bepaalde regio’s richtlijnen voor aardbevingsbestedig bouwen opgenomen’, reageert RUG-woordvoerder Gernant Deekens.

De extra maatregelen om de gebouwen aardbevingsbestendig te maken, zorgen wel voor hogere kosten. Maar hoe hoog die kosten zijn, kan de RUG nog niet zeggen.

24-09-2014