RUG compenseert bewoners Diaconessenhouse

Het RUG-bestuur heeft besloten de bewoners van het Diaconessenhouse een compensatie van 100 euro te geven voor de slechte kwaliteit van de huisvesting. De Hanzehogeschool gaat hetzelfde doen.

De beslissing viel tijdens een bijeenkomst van de universiteitsraad in januari. Dinie Bouwman, lid van de personeelsfractie van de raad, kwam met het voorstel de studenten met minsten 150 euro te compenseren voor de leefomstandigheden in het Diaconessenhouse.

‘Het is gewoon een aardig gebaar. Het argument was dat de studenten en de reputatie van de universiteit hier beide onder geleden hebben’, zegt Bouwman.

Van de markt

De mensen die het eerste semester van dit studiejaar in het Diaconessenhouse hebben gewoond, krijgen 100 euro. Er wonen gaststudenten en reguliere studenten van de RUG en Hanzehogeschool.

RUG-woordvoerder Gernant Deekens geeft aan dat de compensatie voor de 195 bewoners betaald zal worden uit een rekening voor internationale studentenhuisvesting. De huidige en voormalige bewoners protesteren al sinds de herfst tegen de slechte staat van de twee gebouwen. Er waren diverse problemen, zoals de ontdekking van een hoopje losgebonden asbest, kapotte luxaflex, kapotte apparatuur, diefstal en huurprijzen van bijna 400 euro per maand.

Het Diaconessenhouse wordt deze zomer van de markt gehaald en afgebroken. Maar buitenlandse studenten die dit semester begonnen, hebben er vorige week hun intrek genomen. Het is nog niet bekend of zij ook gecompenseerd zullen worden.

Belofte

In de nieuwsbrief van de universiteitsraad van januari staat: ‘Op aandringen van de raad heeft het bestuur beloofd alle betrokken studenten financiële compensatie aan te bieden (100 euro per semester) en zal ze gaan praten met andere partijen (SSH en Hanzehogeschool) om te kijken of de compensatieregel verlengd kan worden.’

Steffy Praamstra, perswoordvoerder bij de Hanze, bevestigt dat de hogeschool ook van plan is haar studenten met 100 euro te compenseren voor het eerste semester van het studiejaar.

Jesse van Mourik, communicatieadviseur bij SSH, schrijft echter in een e-mail dat de woningaanbieder nog geen officieel verzoek heeft ontvangen. Volgens Deekens zal de universiteit SSH binnenkort benaderen met de vraag de studenten te betalen, omdat het huisvestingsbedrijf over de bankgegevens van de studenten beschikt. Elke onderwijsinstelling zal gewoon voor haar eigen studenten betalen, aldus Deekens.

Geen huurverlaging

Ze waren het eens over de som van 100 euro, maar het universiteitsbestuur benaderde aanvankelijk SSH en De Huismeesters, de woningbouwvereniging die eigenaar is van het Diaconessenhouse, om te kijken of de huur van de kamers ook naar beneden kon.

‘We waren aan het onderhandelen, maar de andere partijen wilden niet meewerken, dus daar viel niets te behalen’, zegt Bouwman. ‘Maar ik vond dat we de studenten op z’n minst moesten compenseren omdat ze zoveel last hebben gehad, dus dit was de second best optie.’ Aan de telefoon verwijst De Huismeesters door naar SSH. SSH geeft aan geen verder commentaar te hebben.

‘Niet genoeg’

Jonah Thompson, buitenlands SOG-fractielid in de universiteitsraad, zegt dat zijn partij het snelle en daadkrachtige handelen van het bestuur op prijs stelt. Maar 100 euro per semester – slechts een kwart van wat de meeste inwoners van het Diaconessenhouse per maand aan huur betalen – is niet genoeg.

‘Gedane zaken nemen natuurlijk geen keer, maar in de komende paar jaar zullen duizenden studenten naar deze universiteit komen’, zegt Thompson. ‘We moeten meer naar de toekomst kijken en naar de toekomstige studenten: hun mening zal beïnvloed worden door de gevolgen van wat er nu aan de hand is.’

Boris Kyuchoukov van Lijst Calimero is het met hem eens. ‘Wij zien de compensatie als een beleefd gebaar van de RUG, een soort verontschuldiging aan haar studenten’, zegt Kyuchoukov. ‘Maar we zien het niet als een fatsoenlijk bedrag dat de slechte omstandigheden in het Diaconessenhouse goedmaakt. We hebben daarom het College van Bestuur gevraagd om te kijken naar aanvullende manieren om de studenten die er wonen te compenseren.’

08-02-2016