RUG doet het beter in nieuwe Keuzegids

De RUG is vier plekken gestegen op de lijst met de beste Nederlandse universiteiten. Twee masteropleidingen eindigen in de top 20, maar er zijn er ook vier die een onvoldoende scoren.

De RUG staat op de vierde plek in de lijst met de beste Nederlandse universiteiten, drie plekken achter de nummer één: Universiteit Maastricht. De RUG is daarmee vier plekken hoger geëindigd dan vorig jaar, toen de universiteit op de achtste plek bleef steken. Dat blijkt uit de Keuzegids 2015.

De RUG is overigens wel de één na beste brede klassieke universiteit, achter Radboud Universiteit Nijmegen. ‘De universiteit is sterk in de medische hoek en bij sommige talenstudies’, aldus de Keuzegids.

Nanoscience beste master

De RUG heeft twee masteropleidingen in de landelijke top 20 staan: nanoscience en de research master in economics and business. Hoewel nanoscience met een bijzonder hoge score van 98 op de derde plek staat, is het wel weer de hoogst scorende WO-opleiding in het land. In 2013 en 2014 was het ook de beste WO-opleiding van Nederland. De research master in economics and business staat met 86 punten op de vijftiende plek.

Over nanoscience schrijft Keuzegids: ‘De excellente studenten, maar ook de experts zijn bijzonder te spreken over de Groningse opleiding, en deze krijgt dan ook een uitzonderlijk hoge beoordeling.’ Over de hele linie wordt nanoscience beoordeeld met twee plussen: studenten vonden de inhoud, docenten, wetenschappelijke vorming, praktijkgerichtheid, communicatie en faciliteiten uitstekend. Ambitie, programmaniveau en het niveau van de afgestudeerden werden hoog beoordeeld door de experts.

American Studies ook populair

Zes andere masteropleidingen scoren meer dan 76 punten en mogen zich een topopleiding noemen: de research master behavioural and social sciences (80), Europese studies (78), American studies (78), population studies (78), supply chain management (76) en medical and pharmaceutical drug innovation (76).

Vooral studenten van Euroculture en American studies lijken blij met hun studiekeuze. ‘Europese studies in Groningen heeft flink tevreden studenten en is daarmee een topopleiding’, stelt Keuzegids. ‘De Groningse master heeft een wat culturelere inslag.’

Binnen American studies zijn de studenten ‘erg te spreken over de inhoud van het programma, hun docenten en de wetenschappelijke vorming. Wel vinden ze het aantal contacturen aan de lage kant.’ Dat blijkt een gevolg van de populariteit van de opleiding.

Van boven naar beneden

In tien categorieën heeft de RUG de best scorende studies: letterkunde (60), taalwetenschappen (62), media studies (68), theologie en religiewetenschappen (70), international economics and business (70), farmacie (60), human movement sciences (66), Euroculture en American studies (78), en artificial intelligence (72).

Aan de andere kant hebben vier RUG-studies minder dan 50 punten verzameld: kunst, cultuur en media (50), Nederlands recht (50), geschiedenis (48) en energy and environmental science (44). De laatste opleiding scoort minnetjes voor het aantal contacturen, wetenschappelijke vorming, praktijkgerichtheid, en communicatie.

31-03-2015