RUG doet niet mee aan omzeilen leenstelsel

Kunnen studenten nog onder het leenstelsel uitkomen via een trucje? Ja, maar de RUG werkt er niet aan mee.

Op 1 september verdwijnt de basisbeurs, ook voor studenten die dan aan hun master beginnen. Maar er is wel een manier om daar onderuit te komen. Door je in te schrijven voor een studie die vóór 1 september begint. Wie zijn bachelorsdiploma dan op tijd haalt, heeft alsnog recht op drie jaar basisbeurs.

Studentenpartij SOG vroeg zich af of de RUG daarom niet de inschrijving voor het nieuwe studiejaar al in augustus kon beginnen, zodat alle studenten de basisbeurs kunnen behouden. Maar daar gaat de RUG niet in mee.

Boze brief

‘In december hebben we die vraag aan het universiteitsbestuur en de juristen van de RUG voorgelegd. Ze vonden het een goed idee en ging uitzoeken of het mogelijk was’, vertelt fractievoorzitter Esmée Gemke. Maar nog voor de universiteit een antwoord had gevonden op die vraag, trok het ministerie van onderwijs aan de bel. ‘Het ministerie was achter de truc gekomen en heeft een brief naar alle universiteiten gestuurd, waarin staat dat als ze gebruikmaken van dit soort trucjes er sancties volgen.’

Universiteitsbestuurder Sibrand Poppema bevestigt dat. ‘Ons is in niet mis te verstane bewoordingen door het ministerie meegedeeld dat kunstjes niet worden gewaardeerd, en dit is een kunstje die tot repercussies zal leiden.’ En dus begint het collegejaar ook volgend jaar gewoon op 1 september.

De wet omzeilen

Maar, er is nog een manier om de wet te omzeilen, ontdekte Utrechtse studentenunie Vidius. Door je tijdelijk in te schrijven voor een master die inschrijving vóór 1 september 2015 toestaat en daarna te switchen naar de studie die je eigenlijk wil doen, meldt Delta.

Dat kun je bijvoorbeeld doen bij de universiteit van Delft, waar studenten zich elke eerste van de maand officieel mogen inschrijven. Dat doet de TU Delft al jaren.

De studenten van de driejarige masteropleiding geneeskunde aan de RUG hebben overigens ook geluk. De opleiding heeft elf instroommomenten omdat studenten er op verschillende momenten aan hun coschappen beginnen. Nieuwe masterstudenten kunnen dus al voor 1 september starten en zo hun basisbeurs behouden.

Hier een overzicht van alle instroommomenten van masteropleidingen aan de RUG.

29-01-2015