RUG gaat gebouwen controleren op rolstoelvriendelijkheid

De dienst gebouwbeheer van de RUG gaat de komende tijd kijken of er extra aanpassingen nodig zijn om de pakweg 110 universiteitsgebouwen toegankelijk te maken voor gehandicapten.

Vorige week werd in de Tweede Kamer besloten dat er een algemene verplichting komt om aanpassingen te doen, zodat mensen met een handicap overal naartoe kunnen. De nieuwe wet moet ingaan per 1 januari 2017 en zal voorschrijven aan welke eisen instellingen en bedrijven precies zullen moeten voldoen.

Op dit moment weet het facilitair bedrijf nog niet welke aanpassingen er precies nodig zullen zijn. Wel stelt de RUG-dienst dat veel gebouwen nu al toegankelijk zijn voor gehandicapten. Dat geldt vooral voor algemene ruimtes, zoals kantines en wc’s.

Monumenten

‘Dat een gehandicapte misschien niet alle plekken in een gebouw kan bereiken, is ook op te lossen met andere aanpassingen, zoals het verplaatsen van een afdeling. Er moet dan in ieder geval een oplossing komen’, aldus het facilitair bedrijf. ‘Daarnaast heb je te maken met verschillende soorten handicaps.’

Ook voor een aantal monumentale panden in de binnenstad zouden, ondanks restricties, genoeg mogelijkheden zijn om aanpassingen te doen. Als er in een monumentaal pand geen lift mag worden gebouwd, kan er bijvoorbeeld een traplift worden geïnstalleerd.

Eerste Kamer

Nadat ook de Eerste Kamer met de nieuwe wet heeft ingestemd, zal deze definitief van kracht worden. ‘Als de wet dat bepaalt, zullen wij zeker de nodige aanpassingen doorvoeren’, aldus het facilitair bedrijf.

26-01-2016