RUG gaat niet in op ultimatum schoonmakers

Universiteitsbestuurder Sibrand Poppema gaat niet in op het ultimatum van de schoonmakers, die deze week met hem om tafel wilden. Maar de RUG praat binnenkort wel met ze, samen met schoonmaakbedrijf Hago.

Binnen tien dagen om tafel, of anders komen we met grover geschut, dreigden de schoonmakers van de universiteit twee weken geleden. Ze vinden dat ze worden geïntimideerd en getreiterd door leidinggevenden van de RUG en schoonmaakbedrijf Hago. Gesprekken met de leidinggevenden liepen op niets uit. Daarom moet Poppema ingrijpen, zeggen  ze.

Poppema laat zich er niet door beïnvloeden. Hij liet de schoonmakers in een brief weten niet met ze te willen praten:  ‘Als er onvrede of onrust heerst onder de medewerkers van Hago behoort dit in eerste instantie met Hago besproken te worden.’

FNV Bondgenoten voelt zich van het kastje naar de muur gestuurd. ‘Hago wijst naar de RUG en de RUG wil niet eens met ons praten’, zegt Ashna Kamta. ‘Het lijkt erop dat klant en schoonmaakbedrijf verstoppertje aan het spelen zijn. Ze verschuilen zich telkens achter elkaar en denken dat wij hierin trappen. Wij laten ons niet verleiden tot dit soort spelletjes.’

Toch gaan schoonmakers en universiteit binnenkort over de situatie praten. ‘Volgens de code Verantwoordelijk Marktgedrag hoort er jaarlijks een gesprek tussen partijen plaats te vinden. Dat zouden we eigenlijk dit voorjaar doen, maar gezien de situatie lijkt het ons verstandig om dit eerder te laten plaatsvinden. We zullen binnen drie weken vertegenwoordigers van de schoonmakers en het management van Hago uitnodigen’, aldus RUG-woordvoerder Jos Speekman.

25 maart 2013

 

 

25-03-2013