RUG gaat ‘vergroenen’

De RUG gaat ‘vergroenen’ door certificaten te kopen om het elektriciteitsverbruik te compenseren. Zo stijgt de universiteit in de duurzaamheidsrankings.

De RUG werd vorig jaar gekozen tot de duurzaamste universiteit van Nederland. De universiteit staat wereldwijd op de 53ste plaats van de UI Greenmetric Ranking of World Universities 2012.

Vijf Nederlandse universiteiten deden er aan mee en de RUG scoorde het beste. ‘De aankoop van groene certificaten heeft een positief effect op de score in de Greenmetric Ranking’, volgens het universiteitsbestuur.

De universiteit koopt Garanties van Oorsprong (GvO’s), certificaten afkomstig van Noorse waterkrachtcentrales die duurzame elektriciteit produceren. De in Noorwegen opgewekte elektriciteit wordt in Noorwegen zelf gebruikt. Maar omdat ze daar geen belang bij de certificaten hebben, worden ze doorverkocht aan Nederlandse energieleveranciers die zo het kaartje ‘groen’ aan hun eigen stroom kunnen hangen.

De RUG stapt nu ook in de GvO-handel. ‘We hebben in het verleden veel gedaan om zelf energie op te wekken of om energieverbruik te verminderen. De stroom die je via het stopcontact krijgt is gewoon grijs. Daar zitten twee markten achter: de opwekking van grijze energie en de handel in groene certificaten. De RUG gaat nu voor 2013 van die certificaten kopen’, legt RUG-woordvoerder Jos Speekman uit.

Er is al lange tijd veel discussie over hoe groen de handel in certificaten werkelijk is. ‘Het is het afkopen van de ziel’, geeft Jos Bijkersma van leverancier Grunneger Power toe. ‘Je kunt er lange principiële discussies over houden, maar het is niet anders. Het beste is natuurlijk om energie in je achtertuin te produceren, maar het is bijna onmogelijk om in Nederland voldoende duurzame stroom te produceren. Dit is een doekje voor het bloeden.’

‘De handel is er nu eenmaal’, zegt ook chemicus Kees Hummelen, pionier van de plastic zonnecel. ‘Maar het is natuurlijk veel leuker als we het echt zelf doen. Daar worden we veel trotser van. Het is leuk dat er een paar zonnepanelen op het gebouw van de arbo- en milieudienst komen. Maar ik heb liever dat dat er honderd keer meer zijn.’

 

 

 

 

 

15-04-2013