Het Academiegebouw van de RUG

RUG haalt top 100 reputatielijst niet

In de top 100 van universiteiten met wereldwijd de beste reputatie, staan volgens het Britse tijdschrift Times Higher Education vijf Nederlandse universiteiten. De RUG heeft de reputatielijst opnieuw niet gehaald.

De World Reputation Rankings van Times Higher Education is een afgeleide van de jaarlijkse ranglijst van de beste universiteiten ter wereld, waarin universiteiten worden beoordeeld op hun resultaten op het gebied van onderwijs en onderzoek. Ook de internationale reputatie telt. Zozeer zelfs dat Times Higher Education heeft besloten er een aparte ranglijst van te maken.

Harvard University steekt er met kop en schouders bovenuit. Maar ook Leiden, Delft, Wageningen, Utrecht en de Universiteit van Amsterdam zijn in de top 100 te vinden. Groningen heeft de ranglijst echter niet gehaald.

‘Het toont aan dat Groningen inderdaad nog steeds onvoldoende bekend is in de wereld, zoals ik al eerder heb betoogd’, zegt universiteitsbestuurder Sibrand Poppema. Vorig jaar steeg de RUG juist met een enorme vaart in de standaard ranking van Times Higher Education, van plaats 134 naar 89.

‘Het plaatst die prestatie, waar reputatie ongeveer dertig procent van de score uitmaakt, in een nog mooier perspectief’, zegt Poppema. ‘Het verklaart ook dat we in de QS ranking die voor de helft op reputatie is gebaseerd nog niet in de top 100 staan. In de Taiwan ranking waar reputatie geen rol speelt staan we echter al op 75. Wat leren we ervan: stug doorgaan met internationaliseren en focus gebieden internationaal uitventen.’

 

05-03-2013