RUG is nog niet internationaal genoeg

De RUG staat niet in de ranglijst van meest internationale universiteiten van Times Higher Education.

De beste universiteiten zijn mondiale instituten, die studenten en wetenschappers van over de hele wereld aantrekken, volgens Times Higher Education. De redactie van het tijdschrift stelde een top 200 op. De RUG staat er niet in.

De RUG benadrukt graag dat het ‘een internationaal georiënteerde universiteit is’, met noteringen in de top honderd van ‘invloedrijke ranglijsten’. Maar volgens de Times Higher Education is de universiteit voor deze ranglijst niet internationaal genoeg. De redactie kijkt naar hoeveel internationale medewerkers en studenten een instelling heeft, en ook naar hoeveel onderzoeken een universiteit heeft gepubliceerd met tenminste één buitenlandse co-auteur. En Groningen scoort op die gebieden niet hoog genoeg.

Masterstudenten

RUG-voorzitter Sibrand Poppema is niet verrast. ‘Oorzaak ligt in het feit dat voor deze lijst alleen de masteropleidingen worden meegewogen en niet de bacheloropleidingen. De RUG heeft als je kijkt naar het totaal aantal internationale studenten een hoger percentage internationals dan bijvoorbeeld Maastricht, Delft, Twente en Wageningen. Maar als je alleen kijkt naar het aantal internationale masterstudenten, dan heeft de RUG er minder in vergelijking met Nederlandse universiteiten die wel in de lijst staan’, laat hij via woordvoerder Gernant Deekens weten.

Bovenaan de lijst staat Qatar University, waar bijna de helft van de studenten buitenlands is. Maar de universiteit dankt z’n score volgens de redactie vooral aan internationale samenwerking. Best scorende Nederlandse universiteit is Maastricht (op plaats 14). De helft van de studenten en een derde van de academische medewerkers komt uit het buitenland. Daarnaast worden er bijna alle opleidingen in het Engels gegeven.

Delft staat op plek 90, gevolgd door Twente (115), Rotterdam (142), Tilburg (164), Eindhoven (168), Wageningen (174) en de Universiteit van Amsterdam (195).

Ambitie

De RUG heeft wel de ambitie om ook in de top 200 terecht te komen. Deekens: ‘Door het profileren van de masteropleidingen en het stimuleren van bachelorstudenten om ook hun master in Groningen te volgen, willen we dit verbeteren.’

18-01-2016