RUG luidt noodklok

Het carillon van de RUG gaat vandaag de noodklok luiden tijdens het Tweede Kamer debat over de gaswinning in Groningen.

De RUG sluit zich aan bij de oproep van de Groninger Bodem Beweging (GBB), die alle kerken heeft opgeroepen om de klokken te luiden bij aanvang van het Kamerdebat.

‘We gaan proberen mee te doen’, zegt RUG-woordvoerder Gernant Deekens. ‘Het carillon zal om elf uur niet het gebruikelijke deuntje spelen. En als we kunnen regelen dat de klokken kunnen luiden, dan gaan we dat ook doen.’

Helemaal zeker is dat nog niet, omdat het carillon dan handmatig moet worden bediend. ‘We moeten nog kijken of iemand beschikbaar is om de klokken te bedienen’, zegt Deekens.

Noodklok

Tientallen kerken, waaronder de Martinitoren en de Der Aa-kerk doen mee aan het protest. Het luiden van de klokken is van oudsher een waarschuwing voor naderend gevaar. De Groninger Bodem Beweging wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid, maar vreest dat minister Kamp daar niet toe zal besluiten.

‘De gevolgen van voortdurende gaswinning zijn desastreus voor Groningen: onveiligheid door zwaardere bevingen, de bedreiging van het cultureel erfgoed, materiële schade van bewoners en het onverkoopbaar worden van de woningen’, aldus secretaris Dick Kleijer.

12-02-2015