RUG niet in ‘vage’ reputatieranking

Vier Nederlandse universiteiten staan in de onlangs uitgebrachte World Reputation Rankings. Maar de RUG staat er niet bij.

In de top 100, afgeleid van de jaarlijkse Times Higher Education-ranglijst van de beste universiteiten wereldwijd, zijn Delft (42), Amsterdam, Leiden en Utrecht (tussen plek 71 en 90) te vinden. De universiteiten zijn geselecteerd op hun reputatie, bepaald door zestigduizend geënquêteerde wetenschappers.

De RUG staat in de ‘gewone’ lijst – gebaseerd op onder meer wetenschappelijke impact – wél in de top 100, plek 98, maar de reputatie van de universiteit blijkt minder goed. De RUG staat niet in de lijst.

‘Subjectieve beoordeling’

‘We hebben nog niet in de Reputation Rankings gestaan’, reageert RUG-woordvoerder Gernant Deekens. ‘De ranglijst is puur gebaseerd op reputatie en is een subjectieve beoordeling door een selectieve groep wetenschappers. Andere indicatoren spelen geen rol, daar waar dat bij andere lijsten wel zo is. De Times Higher Education World University Ranking wordt bijvoorbeeld gebaseerd op in totaal dertien indicatoren, reputatie speelt hierbij ook een belangrijke rol, gemiddeld 44% van de score. In deze lijst staat de RUG wel in de top 100, dus dat geeft ons een beter beeld van onze positie.’

Niet iedereen mag z’n oordeel geven voor de reputatielijst. De wetenschappers moeten minimaal achttien jaar in het academische veld werken en door de opiniepeiler zijn uitgenodigd. Ze moeten vragen beantwoorden als: ‘welke universiteit zou talentvolle afgestudeerde studenten sturen voor de beste postdoctorale supervisie?’

Methodiek blijft vaag

Hoe de wetenschappers worden geselecteerd is volgens universiteitenvereniging VSNU echter onduidelijk. Ook blijft het vaag waarom vorig jaar de meeste respondenten uit Amerika kwamen en dit jaar Europa de lijst aanvoert. ‘De invloed van de methodologie op de ranglijst is groot, maar allerminst transparant. Het dalen of stijgen van universiteiten zegt niet per se iets over het verbeteren of verslechteren van reputaties’, concludeert de VSNU.

Bovenaan de lijst staat Harvard, gevolgd door MIT, Stanford en Cambridge.

06-03-2014