RUG op 4 in nieuwe Keuzegids Masteropleidingen

De RUG heeft ook dit jaar de top vier bereikt in de nieuwe Keuzegids Masteropleidingen. Negen masters kregen het predicaat ‘topopleiding’. De master nano-science is uitgeroepen tot de beste WO-master van het land.

De RUG eindigt met tachtig beoordeelde masteropleidingen en 4383 studenten op dezelfde positie als vorig jaar, als vierde algemene klassieke universiteit. Nummer één is dit jaar Tilburg, terwijl de Universiteit van Maastricht naar de tweede plaats zakte.

Topopleidingen

De RUG-opleiding nano-science werd beoordeeld met een score van 96 en is daarmee de beste WO-master van Nederland. Studenten zijn laaiend enthousiast en experts prijzen de ‘excellente’ opleiding.

De RUG biedt in totaal 98 masters aan – 96 in Groningen en twee in Leeuwarden. Daarvan hebben negen de score ‘topopleiding’ gekregen; dat zijn opleidingen met een score van 76 of hoger. Naast nano-science zijn dat astronomy (88), economics and business en American studies (80), archeology en theologie & religiewetenschap (78), Europese studies: euroculture, population studies en functionaliteit van het recht (76).

De masters behavioural and social sciences, medical and pharmaccutical drug innovation en supply chain management werden vorig jaar nog beoordeeld als topopleiding, maar zijn dat dit jaar niet meer.

Onvoldoende

De slechtst beoordeelde RUG-master is energy and environmental sciences, met een score van 36. Volgens de 61 studenten zijn de faciliteiten oké, maar over alle andere aspecten – zoals de inhoud, docenten, contacturen, wetenschappelijke vorming en praktijkgerichtheid – zijn zij zeer ontevreden. Experts vinden vooral het programma onvoldoende.

Ook slecht – 42 punten – scoort de master Nederlands recht. Studenten zijn vooral ontevreden over de werkvormen en het aantal contacturen. Andere slechte opleidingen zijn internationale betrekkingen, geschiedenis, onderwijskunde en psychologie, met allemaal een score van 46.

Kleinschalig

De beoordelingen in de Keuzegids zijn voor 70 procent gebaseerd op de mening van studenten, over onderwerpen als contacturen en de kwaliteit van docenten. Voor de overige 30 procent zijn ze gebaseerd op de oordelen van de landelijke keurmeester NVAO.

Wie een uitdagende master zoekt, moet niet achter de massa aanlopen maar een kleinschalige opleiding zoeken, zo schrijft de Keuzegids. De kleinere opleidingen krijgen vaak hogere kwaliteitsbeoordelingen. Zo ook de geprezen master nano-science; vorig jaar wisten maar twaalf nieuwe studenten de strenge selectie te doorstaan.

02-03-2016