RUG scoort ‘helemaal niet zo slecht’

De opleidingen in Groningen zijn ‘helemaal niet zo slecht’, volgens de nieuwe Keuzegids Universiteiten 2015. In de lijst van alle voltijd universiteiten staat de RUG op nummer acht.

De beste voltijd universiteit is volgens de Keuzegids Wageningen met een totaalscore van 74. Daaronder staat de TU Eindhoven (66,5) en op de achtste plek de RUG (60), die vooral goed scoort in de medische hoek en bij sommige talenstudies, maar ‘toch de minst goede beoordelingen van de niet-Randstedelijke universiteiten krijgt’. Kijk je alleen naar de brede klassieke universiteiten, dan staat Groningen op plek drie, onder Nijmegen en Leiden.

Pluim voor theologie

Over het algemeen scoren de opleidingen in Groningen een keurige zes. Maar er zijn opleidingen, die er echt uitspringen. Bovenaan staat theologie, dat in de beoordelingen – opgesteld aan de hand van studentenoordelen, slagingspercentages en visitatierapport – een totaalscore van 88 punten weet te halen.

De opleiding krijgt complimenten van de studenten: het niveau van de stof is hoog, het onderwijs uitzonderlijk stimulerend en het programma samenhangend. ‘Hetzelfde uitzonderlijke enthousiasme zien we terug voor de docenten, die voor deskundigheid, didactische kwaliteiten en begeleiding een dikke pluim krijgen.’

Toppers

Ook wiskunde scoort uitzonderlijk, met 82 punten. De studenten zijn er te spreken over de faciliteiten en krijgen heldere informatie. Andere uitblinkers zijn Engelse taal & cultuur (72), wijsbegeerte (74), religiewetenschappen (76), archeologie (78), bewegingswetenschappen (74), farmacie (70), chemische technologie (70), natuurkunde (70) en scheikunde (70).

Daarmee scoren vier bacheloropleidingen 76 of meer punten en krijgen het ‘kwaliteitszegel Topopleiding’. Dat zijn er overigens vier minder dan vorig jaar, want toen scoorden wijsbegeerte, natuurkunde, chemische technologie en sterrenkunde (nu 62 punten, vorig jaar 78) nog beter dan dit jaar.

Dikke onvoldoende

Eén opleiding valt op in negatieve zin. Internationale betrekkingen en internationale organisatie scoort een dikke onvoldoende met 40 punten. De opleiding krijgt twee minnen voor inhoud en scoort verder slecht op studielast, faciliteiten en informatie. ‘Er is onvrede over de werkvormen en ze wensen betere begeleiding van docenten. De experts troffen bovendien een aantal onterecht goedgekeurde scripties aan’, aldus de redactie.

 

UPDATE: De Keuzegids blijkt niet te kloppen. Er moesten 900 correcties worden doorgevoerd, waarna de gids is ingetrokken. Lees hier meer.

29-10-2014