RUG valt uit top 100

Het kan niet altijd feest zijn. Na drie noteringen in de top 100, valt de RUG nu buiten de boot. En hard ook.

‘Van harte gefeliciteerd met onze topnotering’, mailde universiteitsbestuurder Sibrand Poppema deze week naar alle medewerkers. De RUG staat sinds enkele weken in de top 100 van drie belangrijke rankings. Dat was zelfs een advertentie in de landelijke kranten waard. Maar nu de universiteit uit een top 100 valt, blijft het stil.

De RUG kelderde in de Webometrics Ranking, van plaats 77 naar 164 op de wereldranglijst. Geen persbericht dit keer, zoals in de voorgaande jaren – toen de universiteit steeg.

Onderzoek

Het universiteitsbestuur heeft de afdeling communicatie gevraagd uit te zoeken hoe dit mogelijk was. ‘Maar die analyse is nog niet volledig afgerond’, vertelt RUG-woordvoerder Jos Speekman.

Het Spaanse Consejo Superior de Investigaciones Científicas stelt Webometrics samen. De lijst is vooral gebaseerd op het aantal en de verspreiding van wetenschappelijke publicaties via de website van een instelling.

‘Het is goed om te weten dat Webometrics geen websites evalueert op ontwerp of bruikbaarheid, maar evalueert hoe het onderzoek  wordt gepresenteerd. Een oorzaak voor de klassering kan de manier zijn waarop naar de repositories wordt verwezen’, verduidelijkt Speekman.

Zichtbaarheid

De universiteit werkt aan het beter zichtbaar maken van de RUG-publicaties. Uiteindelijk moeten de wetenschappers op een Linkedin-achtige pagina hun werk aan de buitenwereld presenteren.

‘We verwachten dat dat voor verbetering zal zorgen. Maar er zijn wellicht ook andere oorzaken. De lagere klassering geeft goed aan dat het functioneren van de website moet worden verbeterd’, aldus Speekman.

18-09-2013