RUG: Vergoeding ‘over een paar weken’

De vergoeding voor bewoners van het Diaconessenhouse laat niet lang meer op zich wachten. Volgens het RUG-bestuur krijgen ze het geld binnen ‘een paar weken’.

Dat zegt RUG-woordvoerder Gernant Deekens. Studenten die in het eerste semester in het Diaconessenhouse woonden, ontvangen 100 euro van de RUG of Hanzehogeschool, afhankelijk van waar ze studeerden. Omdat het moeilijker is om de contactgegevens van de studenten uit het eerste semester te achterhalen dan die van de huidige studenten, kan het wat langer duren voordat die studenten betaald worden, zegt Deekens.

Financiële bijdrage

Bewoners uit het tweede semester krijgen een eenmalige betaling van 150 euro. Deze wordt verrekend met hun huur. SSH levert een bijdrage voor het tweede semester, zegt Jolien Stokroos, manager van de Groningse tak van de woningbouwvereniging.

Deekens voegt daaraan toe dat er ook nog met VolkerWessels en de Huismeesters, die eigenaar zijn van de gebouwen en deze verhuren aan SSH, wordt gepraat over een financiële bijdrage. De Huismeesters reageerden niet op onze verzoeken om commentaar.

Hoe en wanneer

Eerder dit jaar spraken vertegenwoordigers van de RUG, Hanze en SSH Groningen af dat bewoners van het Diaconessenhouse een vergoeding moesten krijgen voor hun verblijf. De drie partijen kwamen deze maand nogmaals samen om te bespreken hoeveel geld de studenten zouden krijgen en wanneer.

Het geld van de universiteiten en de SSH, de eenmalige korting op de huur, is bedoeld als een teken van goede wil voor de studenten die het afgelopen jaar in de gebouwen hebben gewoond. Problemen zoals diefstal, ontevredenheid over de hoge huurprijzen en de vondst van losgebonden asbest zorgden ervoor dat een aantal bewoners dreigde hun huur niet te betalen als SSH de boel niet repareerde.

Verschillende reacties

De huidige bewoners reageren verschillend op het nieuws. Sinéad Haegeland, een RUG-gaststudent uit de Verenigde Staten, zegt: ‘Ik verblijf alleen het tweede semester hier in Groningen, maar ik ben tot nu toe heel ontevreden over het gebouw. De studenten moeten absoluut een vergoeding krijgen. Niet alleen is de staat van het pand erbarmelijk, maar er wordt hiernaast ook nog eens voortdurend gebouwd.’

Poppy Murray, RUG-student Europese talen en culturen, woont ook in het Diaconessenhouse en vindt het logisch dat er een vergoeding wordt uitgekeerd. ‘Ik ben heel blij dat de universiteit besloten heeft ons een vergoeding van 100 euro per semester aan te bieden. Ik was eerst heel boos dat ze SSH als enige optie aanboden voor eerstejaarsstudenten uit het buitenland, maar ik ben er inmiddels achter dat dat niet zo is. Door de vergoeding ben ik er wel gerust op dat de universiteit niets wist over hoe erg de situatie in het Diaconessenhouse was’, zegt Murray.

31-03-2016