‘RUG-versiercoach intimideert vrouwen’

Twee versiercoaches, onder wie een RUG-gastdocent, dreigen met juridische stappen nu website Sikkom ze ervan beschuldigt dat ze vrouwen onheus bejegenen en in het geheim filmen.

Versiercoaches Tim Veninga en Ali Mohammed, gastdocent aan de RUG, dreigen Sikkom-hoofdredacteur Willem Groeneveld met een rechtszaak als hij schrijft over de klachten die hij over ze heeft gekregen.

Groeneveld plaatste begin deze week een oproep op Facebook nadat hij had gehoord dat vrouwen zich onheus bejegend voelen door de coaches. ‘Misbruikt zelfs. En dat ze geen idee hadden dat ze gefilmd werden.’

Mohammed en Veninga zetten zichzelf op daygameacademie.nl en versiercoach.nl neer als professioneel datingcoach. Ze leren jongemannen via een betaalde cursus hoe ze vrouwen kunnen versieren en in bed krijgen. ‘Hoe je haar bezwaren sloopt. Scoor doodeenvoudig dates, nummers en seks’, adverteren ze.

Klachten

Volgens Groeneveld is niet iedereen gediend van de versiertrucs van de mannen. Via Facebook vraagt hij vrouwen zich te melden met klachten. ‘Ik had al eerder over ze gehoord, maar nu vond ik het tijd om erachteraan te gaan’, vertelt Groeneveld.

De UK ontving zelf een klacht van een RUG-studente, die zegt eind december door Mohammed te zijn lastiggevallen. Hij gebruikte zijn positie als gastdocent om indruk op haar te maken, zegt de studente, die anoniem wil blijven. ‘Ik voelde me vooral heel ongemakkelijk en geïntimideerd.’

Video’s

De versiercoaches benaderen de vrouwen op straat of in de kroeg en filmen het gesprek stiekem. Vervolgens worden de video’s op YouTube gezet en in de cursus gebruikt om mannen te leren hoe ze vrouwen voor zich kunnen winnen.

Gelijk nog bij de eerste keer nummer van de chik geregeld’, is een van de commentaren van klanten die de versiercoaches op hun website plaatsen als reclame. ‘Heren met trots kan ik jullie vertellen dat ik me eerste chick via daygame vies hard heb gegeven. Is een 19-jarige strakke kleine half bloed indo.’ En: ‘Het heeft me zoveel sex bezorgd niet normaal.

Gastdocent

Een van de versiercoaches, Ali Mohammed, is gastdocent aan de RUG. Hij geeft lessen ‘Hoe versier je een patiënt’ aan studenten farmacie. Mohammed studeerde zelf in 2014 af aan de opleiding. Datzelfde jaar begon hij samen te werken met Veninga.

‘Wat ik fucking leuk vind om te doen, is wat je hier ziet. Door gebrek aan tijd tijdens mijn studie, kon ik niks anders doen dan day gamen. Chicks op straat aanspreken, versieren, en die shit heb ik echt gemasterd, waardoor ik nu zoveel kennis heb dat dit echt het platform is om het met mensen te delen’, zegt hij in zijn eerste video in maart 2014, waarin je hem langs de universiteit ziet lopen. In dezelfde video laat hij selfies zien van ontblote jonge vrouwen die de foto’s naar hem zouden hebben gestuurd.

Colleges

Volgens docent-apotheker Claudia Dantuma-Wering heeft Mohammed aangegeven dat hij inmiddels gestopt is met zijn werk als versiercoach. Mohammed zelf reageert niet op vragen van de UK. Zijn video’s en website staan nog steeds online.

‘Hij heeft er denk ik opmerkingen over gekregen, dat het niet bij een professionele uitstraling past’, zegt Dantuma-Wering. ‘Ik sta er zeker niet achter. Naar mijn weten is hij gestopt, dat heeft hij mij ook gemeld.’

Volgens de docent worden zijn colleges gewaardeerd. ‘Het is een andere manier van lesgeven dan ze misschien vanuit de reguliere praktijk gewend zijn. En vooral colleges communicatie zijn best lastig, en ik denk dat het goed is als je daar op verschillende manieren tegenaan kijkt. Dat kan zinvol zijn op het gebied van communiceren met een patiënt.’

De politie heeft geen klachten ontvangen over de versiercoaches, zegt studentagent Edwin Valkema. ‘Maar als ze de undercover video’s hebben opgenomen zonder toestemming van de vrouwen, dan is dat in strijd met de wet’, laat hij weten.

11-02-2016