RUG wacht met verbouw onderkomen University College

De RUG wacht met de verbouwing van het nieuwe onderkomen van het University College Groningen tot de faculteit zich bewezen heeft.

De universiteit heeft plannen om het University College (UCG) onder te brengen in het monumentale pand aan de Bloemsingel 1, waar nu LifeLines is gevestigd. Het besluit of die verhuizing doorgaat is echter uitgesteld. Het RUG-bestuur wil eerst weten of het UCG wel levensvatbaar is.

‘Of de verhuizing haalbaar is, hangt af van het aantal studenten dat het UCG heeft en een technisch onderzoek naar in hoeverre het gebouw geschikt is en hoe duur een eventuele verbouwing zou zijn’, vertelt woordvoerder Riepko Buikema. ‘Het besluit zou dit voorjaar worden genomen, maar dat wordt uitgesteld.’

Het universiteitsbestuur wil wachten tot september. Pas dan is duidelijk of het UCG voldoende studenten heeft weten te trekken.

Bloemsingel 1. Foto: LifeLines

Bloemsingel 1. Foto: LifeLines

Te weinig studenten

Het UCG heeft veel moeite om voldoende studenten binnen te halen. De faculteit heeft honderd eerstejaars nodig, maar begon dit jaar met 25 studenten. Het jaar ervoor waren het er slechts 32. Daarnaast heeft het UCG te maken met veel uitval.

Inmiddels is de selectieprocedure van de faculteit aangepast, de opleiding flexibeler ingericht en is een nieuwe wervingscampagne op poten gezet om meer studenten binnen te halen. Volgens decaan Hans van Ees wordt het ‘noodzakelijk’ om komend jaar honderd studenten aan te trekken.

‘Geen geld weggooien’

Volgens de begroting van 2016 zal de geplande verbouwing van het pand aan de Bloemsingel meer dan 5 miljoen euro kosten. Studentenpartij SOG zet daar vraagtekens bij. ‘Op dit moment hebben we het idee dat er te veel geld wordt gestoken in de huisvesting voor een kleine groep studenten’, zei Sybren Dantuma in de universiteitsraad.

De partij is blij dat het besluit voor de verhuizing daarom is uitgesteld. ‘We vinden het University College Groningen interessant. Op dit moment heeft het concept zich echter nog niet bewezen. Als de instroomcijfers volgend jaar weer blijken tegen te vallen zou het zonde zijn dat de RUG in dure en te grote huisvesting heeft geïnvesteerd. Dan ben je geld aan het weggooien.’

17-12-2015