RUG wil sociale onrust voorspellen

De RUG wil onrust gaan voorspellen. Aanleiding zijn de aanhoudende protesten rondom de aardbevingen en hoge werkeloosheid in de regio.

Hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes hoopt te voorspellen hoe onrust zich ontwikkelt. Deelnemers kunnen een online dagboek bijhouden, aan de hand waarvan Postmes en collega onderzoeker Maarten van Bezouw meten wanneer onrust escaleert of de-escaleert.

Soms vreedzaam, maar soms ook niet

Postmes vraagt zich af of waarom sommige protesten vreedzaam en kleinschalig blijven en andere aanzwellen. De ‘kantelpunten’ zijn vaak moeilijk te voorspellen. Dat willen Postmes en Van Bezouw veranderen.

Wanneer groepen overgaan tot actie, kan dat drie redenen hebben, stellen ze. Allereerst moet er een groep bestaan die een gedeelde sociale identiteit heeft, een ‘wij-gevoel’. Daarnaast moeten de groepsleden morele verontwaardigen ervaren: de ander zit fout. Tenslotte moet de groep geloven dat het protest ertoe doet.

We snappen te weinig van verandering

‘In Groningen is aan alle drie voorwaarden voldaan’, aldus Postmes. ‘Maar we snappen nog te weinig van de verandering van moment tot moment.’

Het onderzoek sluit aan bij eerder werk van Postmes. Hij werkt onder andere aan een groot onderzoek voor de Nederlandse overheid over sociale onrust, om te zien of rellen zoals die plaatsvonden in Londen (2011) en Parijs (2005) ook in ons land kunnen voorkomen.

20-01-2014