RUG wil tweede University College

De RUG begint een tweede University College, samen met de elfde faculteit in Leeuwarden.

Waarschijnlijk opent het tweede University College van de RUG in september 2018 z’n deuren. Het wordt een brede driejarige bacheloropleiding op het gebied van Politics, Philosophy, Psychology and Economics. Uiteindelijk moet het College zo’n 600 studenten trekken, die wonen en studeren op de campus in Leeuwarden.

De nieuwe faculteit in Friesland en het tweede University College worden opgestart door Jouke de Vries. Hij heeft eerder voor de universiteit Leiden de Faculteits Campus Den Haag opgezet. ‘Het is voor mij een geweldige kans om voor de RUG de elfde faculteit in Leeuwarden op te bouwen’, zegt De Vries, die de opleidingen voor de elfde faculteit in nauwe samenwerking met hogescholen in Leeuwarden, het bedrijfsleven, overheden en andere kennisinstellingen wil opzetten.

Friesland betaalt mee

De provincie Friesland betaalt mee aan het University College. ‘Opleidingen op het gebied van Politics, Philosophy en Economics worden al meer aangeboden, vooral in Amerika. Maar door er psychologie bij te betrekken is het echt iets nieuws, waarmee we ons kunnen onderscheiden’, zegt RUG-woordvoerder Gernant Deekens.

De gemeente Leeuwarden gaat zich volgens Deekens inzetten voor de infrastructuur en huisvesting. Alle colleges vinden op de campus in Leeuwarden plaats, maar zeker in het begin zullen de lessen worden gegeven door docenten van Groningse faculteiten. Waar het residentiële college komt, is nog niet bekend.

Peuter tot promovendus

De komst van de elfde faculteit en het University College is een lang gekoesterde wens van het provinciebestuur van Friesland, dat al heel lang universitair onderwijs naar de provincie wil brengen.

‘Friesland krijgt eindelijk weer een universiteit. Tweehonderd jaar na de sluiting van de universiteit van Franeker is dat heel goed nieuws voor de regio. Het is erg belangrijk dat hier op elk niveau gestudeerd kan worden. Van peuter tot promovendus moet iedereen zich in Fryslân thuis voelen en zich kunnen ontwikkelen’, zegt gedeputeerde Jannewietske de Vries.

Miljoenen voor masters

De RUG wil aan de Friese faculteit tien nieuwe masteropleidingen aan gaan bieden, met gemiddeld veertig studenten per opleiding. De studenten worden ondergebracht bij hogenscholen in de buurt. Maar voor het zover is moeten eerst de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) en de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs nog groen licht geven.

Volgens de Leeuwarder Courant moet er voor de masters een regionaal fonds van 100 miljoen euro komen. De provincie pompte eerder al 14 miljoen in de University Campus Fryslân, die nu volledig wordt omgebouwd tot de faculteit University of Groningen/Campus Fryslân.

26-01-2015