RUG wint zaak promotiestudenten

De RUG heeft de langslepende rechtszaak over de positie van promotiestudenten definitief gewonnen.

Vakbond AbvaKabo vecht de uitspraak niet aan. ‘Dat klopt. De reden is dat de kans klein is dat we succes zullen behalen’, reageert AbvaKabo-advocaat Ayse Simsek kort. De termijn om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad is inmiddels verstreken.

De vakbond had namens veertien promotiestudenten een zaak aangespannen tegen de RUG. De promotiestudenten krijgen in plaats van salaris een studiebeurs, waardoor de RUG geen werkgeversbelasting en pensioenskosten hoeft te betalen. Dat scheelt eenderde van de kosten. De promovendi vinden echter dat ze net als aio’s werk verrichten en recht hebben op onder meer pensioen en vakantiedagen.

Gezagsverhouding

De kantonrechter gaf de promovendi in 2009 gelijk, maar de universiteit ging in hoger beroep. Het Hof veegde in april na een jarenlang proces de uitspraak van de rechtbank van tafel. Er is geen sprake van een arbeidsovereenkomst, omdat er geen gezagsverhouding is tussen begeleiders en promotiestudenten.

De vakbond kon in cassatie bij de Hoge Raad. Die oordeelt niet meer over de feiten, maar kijkt of het Hof de wet goed heeft toegepast. De vakbond liet eerder weten dat ze daardoor weinig kans van slagen zag. ‘Het is lastig, omdat het in deze zaak alleen om feitenwaardering gaat’, aldus de advocaat.

De RUG was niet bereikbaar voor commentaar.

13-09-2013