RUG wordt ‘joedzjie’

De RUG gaat voortaan in het Engels verder als UG (uitspraak: joedzjie). Dat heeft het universiteitsbestuur besloten.

De Nederlandse afkorting van de universiteit zorgt in het buitenland voor opgetrokken wenkbrauwen, en dus werd de RUG in het Engels al snel als UoG aangeduid, kort voor University of Groningen. Maar met die afkorting heeft het universiteitsbestuur nu afgerekend.

Voortaan wordt door de universiteit de afkorting UG gebruikt. ‘De afkorting UoG is nooit echt een officieel vastgestelde afkorting geweest, maar die werd wel veel gebruikt’, zegt woordvoerder Gernant Deekens.

Onduidelijkheid

Volgens Deekens was er binnen de universiteit veel onduidelijkheid over welke afkorting moest worden gebruikt. ‘In Engelstalige stukken zie je soms RUG en dan weer UoG. Over die onduidelijkheid hebben we met het universiteitsbestuur gesproken en besloten dat we vanaf nu UG gebruiken in het Engels en RUG in het Nederlands. Daar zijn nu duidelijke afspraken over gemaakt.’

Waarom niet is gekozen voor het ingeburgerde UoG weet Deekens niet. ‘Daar zit geen gedachte achter’, zegt hij. De afkorting UG past typografisch wel mooi bij de afkortingen RUG en UGY (de ingeburgerde afkorting voor de toekomstige campus in Yantai). Daarnaast staat UoG ook onder vele andere voor University of Gujrat, University of Guelph, University of Gloucestershire en University of Guam.

25-11-2015