Ruim 2000 mensen bij Greenkicks

Ruim 2000 medewerkers van de RUG en hun familie hebben in de Euroborg meegedaan aan Greenkicks,  het allereerste evenement over duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en recycling.

Het mixen van een milkshake met een ‘blenderbike’, het maken van sieraden van gerecycled plastic met een 3D printer, en een kraam met een thermografisch beeld van warmte verlies waren populair, vooral voor de jongste bezoekers.

Superrecycling

Tientallen bedrijven deden mee aan het evenement, allemaal met hun eigen kramen. Van superrecycling – het maken van nieuwe spullen van oude t-shirts – tot een 3D spel, waarmee je een evenwichtig energieschema voor heel Nederland kon ontwerpen. Hele families speelden op computers om hun ecologische voetafdruk te meten. En dat alles tegen de groene achtergrond van de voetbaltempel.

Bedreigde diersoorten

‘Oh nee, de ijsbeer gaat naar beneden’, zegt Reneé Speijers (21), student biologie als haar medestudent Warner Hoornerberg (22), een kerncentrale op het kaart legt. Een camera berekent hun keuzes automatisch en toont op een scherm wat voor consequenties hun energiebronnen hebben, bijvoorbeeld wat zo’n kerncentrale voor effect heeft op bedreigde diersoorten zoals ijsberen. ‘Nou, dat maakt niet zo veel uit’, zegt Hoornerberg.

Windmolens

Uiteindelijk hebben Speijers en Hoornerberg 675 punten gehaald, een uitstekende score. ‘Het was moeilijk,’ zegt Speijers. ‘Er zijn zo veel mogelijkheden. Je wilt natuurlijk duurzame bronnen gebruiken zoals windmolens, maar ze leveren veel minder energie op dan een kerncentrale.’ Om dicht bij huis te blijven: wil je genoeg energie hebben voor de stad Groningen, dan betekent het dat je 75 procent van de provincie vol moet zetten met windmolens, zo bleek uit een presentatie van Jessica de Boer over energielandschappen.

 

04-04-2014