Ruim 5 ton voor Westerborktelescoop

Een team Nederlandse sterrenkundigen en technici onder leiding van sterrenkundige Joeri van Leeuwen van ASTRON heeft 540.000 euro subsidie gekregen van onderzoeksfinancier NWO voor verbetering van de Westerbork-telescoop.

Met dat geld kunnen de ontvangers voor de Westerbork-telescoop uitgebreid worden tot hogesnelheidscamera’s. Daarmee wordt het blikveld van de Westerbork-telescoop dertig maal groter. Het zicht van de nieuwe ontvangers is momenteel al wijd en scherp als een adelaar, maar wordt nu zo snel en reactief als dat van een vlieg.

De denkprocessen op de bestaande beeldvormingschips worden uitgebreid om de tienduizend beelden per seconde mogelijk te maken. Daarnaast wordt de beeldverwerkingcapaciteit uitgebreid met een extra supercomputer, die in rekenkracht vergelijkbaar is met de Nederlandse nationale supercomputer en direct de gegevens verwerkt die de radiotelescoop ontvangt.

Zo kunnen astronomen de hemel nog sneller en gedetailleerder onderzoeken. Met de nieuwe hogesnelheidscamera’s willen de onderzoekers onder meer zeer felle radioflitsen uit onze Melkweg en daarbuiten onderzoeken.

Door de nieuwe verwerkingskracht kunnen zulke flitsen direct automatisch worden herkend, en kunnen hun eigenschappen meteen met de Westerbork-telescoop en andere telescopen worden bestudeerd, voor ze weer vervagen. Sterrenkundigen willen zo de explosieve oorzaak van de flitsen achterhalen.

Bron: Astron

17 april 2013

thumb-sterrenhemel

 

16-04-2013