Ruimteonderzoekers blijven in Groningen

De RUG heeft samen met ruimteonderzoeksinstituut SRON en de provincie Groningen een deal gesloten om de ruimteonderzoekers in Groningen te houden.

Twee jaar geleden ontstond flinke onrust in Groningen toen SRON liet weten hun vestigingen in Utrecht en Groningen naar het Science Park in Amsterdam te willen halen. SRON wilde kleiner worden om geld te besparen, maar RUG en provincie zagen dat niet zitten.

Twee jaar lang werd er aan een reddingsplan gewerkt om meer geld binnen te halen en het voor SRON aantrekkelijker te maken om in Groningen te blijven. Aanstaande dinsdag tekenen SRON, provincie en RUG een overeenkomst waarin de laatste twee toezeggen miljoenen in het instituut te steken. SRON belooft nog minimaal tien jaar lang in het Noorden te blijven.

Schermafbeelding 2014-03-20 om 16.49.47

Hightech

‘Ik ben er heel blij mee, want het heeft op allerlei fronten voordelen’, zegt Reynier Peletier, directeur van het Kapteyn Instituut, waar SRON-Groningen is gehuisvest. ‘De universiteit kan de instrumentatiebouw van SRON benutten. Daarnaast is het het enige NWO-instituut op de campus hier. Die wil je niet kwijt, want het geeft cachet aan de universiteit. Daarnaast kunnen studenten er naartoe. De provincie behoudt zo een hightech instituut in Groningen en dat zorgt ook voor meer hightechbedrijven in het Noorden.’

SRON-Groningen gaat meer samenwerken met het bedrijfsleven in het Noorden. De provincie zorgt voor subsidies om de samenwerkingen aan te jagen. ‘SRON zat hier maar te wachten op subsidies uit Den Haag. Maar die tijd is voorbij. We zijn wakker geschud’, zegt Peletier.

Voor SRON bleek een verhuizing naar Amsterdam ook lastig. Een groot deel van de medewerkers wilde niet naar de hoofdstad verkassen en het overbrengen van alle apparatuur zou zo’n 50 miljoen euro kosten.

21-03-2014