Winnaars verhalenwedstrijd UK

Ruth Koops van 't Jagt en Berendsje Westra zijn de winnaars geworden van de UK verhalenwedstrijd. Schrijver Lupko Ellen maakte vanavond de winnaars bekend. Ze krijgen ieder 500 euro.

groot-RuthRuth Koops stond te springen van blijdschap toen Lupko Ellen haar naam noemde: ‘Ik ben zo blij, ik had dit absoluut niet verwacht.’ Het was het eerste verhaal dat ze ooit schreef. Zeven jaar geleden was ze huisdichter van de RUG. Dichten doet ze nog steeds, naast haar bestaan als promovendus. Vogels tellen is haar debuut als prozaschrijver, volgens de jury een ijzersterk verhaal.

Voor Berendsje Westra is met het winnen van deze prijs een droom werkelijkheid geworden. Ooit was ze professioneel zangeres, ze woonde en werkte in Londen. Later, veel later, ging ze Engelse literatuur in Groningen studeren. En schreef ze dit winnende Engelstalige verhaal: In my dreams.

Aan de verhalenwedstijd van de UK en het Representatiefonds deden 45 studenten en medewerkers van de RUG mee. Tien werden er genomineerd. Hun verhalen staan in de bundel #Overleven die bij de UK te koop is. De twee winnende verhalen worden binnenkort ook gepubliceerd in het eerste digitale magazine dat de UK uitbrengt.

Het was de tweede keer dat de verhalenwedstrijd werd gehouden. De finale vond plaats in de bomvolle theaterzaal van de USVA. Daar traden onder andere RUG huisdichter Pauline Sparreboom en stadsdichter Joost Oomen op. De bundel wordt uitgegeven door uitgeverij Passage.

06-03-2013