Samsom stapt hol van de leeuw binnen

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom kan zich niet druk maken over de vraag of gasbevingen imagoschade opleveren voor de RUG. ‘Ik heb grotere problemen’, zei hij gisteravond in Middelstum.

Samsom stapte het hol van de leeuw binnen. De overheid kan niet langer ontkennen dat de aardbevingen worden veroorzaakt door de gaswinning, vertelde Samsom de meer dan honderd boze, teleurgestelde en trieste Groningers die zich gisteravond hadden verzameld in het zalencentrum Vita Nova.

Samsom-gasbevingen2

Hij kon de buurtbewoners echter geen specifieke beloftes doen. ‘Maar ik begrijp het als jullie tegen me willen schreeuwen’, zei hij.

RUG speelt geen rol

De RUG liet vorige week weten zich ook te mengen in de strijd tegen de aardbevingen. Maar de acties van de universiteit spelen geen rol, vertelde Samsom. ‘De gasbevingen en de onzekere toekomst van de gaswinning zullen vast een rol spelen voor het imago van de RUG. Maar ik heb grotere problemen op mijn radarscherm. Ik hoop juist dat de universiteit mede gaat bijdragen aan een oplossing voor het probleem.’

Volgens verschillende berichten in de media is een Kamermeerderheid voor minder gaswinning. Maar Samsom wuift dat weg als valse hoop. ‘Er is nog geen besluit genomen. Het kabinet moet nog tot een overeenkomst komen. Ik zou willen dat het waar was, maar er is nog niets besloten.’

Toekomst

De demonstranten zijn sceptisch over de bereidwilligheid vanuit Den Haag. Ze hebben het gevoel dat dat de leefbaarheid in hun gebied, minder waard is dan de financiële belangen van de gasbedrijven. ‘Ik heb kinderen en kleinkinderen. Ik wil dat ze hier een toekomst hebben’ zegt Bram Reinders, de oprichter van de Facebookpagina Groningers in Opstand.

De demonstranten maakten oorverdovend lawaai toen Samsom arriveerde en tijdens de door de PvdA georganiseerde bijeenkomst was het toeteren van de demonstranten buiten te horen.

Samsom-gasbevingen

Ongeloof leidde tot woede bij sommige aanwezigen. Halverwege de avond, die gevuld werd met geëmotioneerde verhalen van gedupeerden, verliet bijna de hele eerste rij de zaal. De Groningers waren zichtbaar geïrriteerd door Samsoms onvermogen om concrete antwoorden te geven.

Een man met de Groningse vlag rond zijn schouders begon met ‘jullie hebben ons laten vallen’ en eindigde met ‘er is maar een oplossing: protest’. Hij draaide zich om en verliet de zaal, terwijl hij op zijn toeter blies.

Twijfel

Toch leek Samsom wel geraakt door de verhalen van de verdrietige aanwezigen. ‘Het was de moeite waard om hier te komen om deze verhalen te horen’, zei hij hoorbaar aangeslagen.

‘Ik hoop dat ik vandaag een beetje van de twijfel weg heb kunnen halen’, zei Samsom verder. ‘Hopelijk kunnen wij als politiek – en daar ben ik maar een kleine onderdeel van – een beetje vertrouwen terugbrengen hier in Groningen.’

De UK is nog niet klaar met de aardbevingen in Groningen. Vanaf maandag is het Earthquake Week. Met achtergrondartikelen, filmpjes en foto’s!

16-01-2014