Scholieren overspoelen binnenstad

Duizenden scholieren en hun ouders overspoelen vrijdag de binnenstad. Ze komen voor de voorlichtingsdag van de RUG.

‘Het wordt elk jaar gekker’, zegt communicatieadviseur Joke Jalvingh. Dit jaar verwacht ze 7000 mensen op de voorlichtingsdag. Op dit moment hebben 5265 scholieren zich aangemeld. Zij krijgen in collegezalen van het Academiegebouw, het Harmoniegebouw en in een overvolle bioscoop Pathé alles te horen over de bacheloropleidingen van de RUG.

Studentenleven

Ongeveer zestig studenten in rode RUG-jasjes worden ingezet om de toestroom in goede banen te leiden. De bezoekers krijgen presentaties over toelatingseisen, inhoud van de studie en beroepsperspectief. Verder kunnen ze zich laten informeren over wonen in Groningen, studentenleven en studiekosten.

Nieuw zijn de presentaties over de rechten van studenten, waarin juristen uitleggen waar ze rekening mee moeten houden bij het huren van een kamer of het aannemen van een bijbaan.

Duitsers en Britten

Niet alleen Nederlandse scholieren komen vrijdag naar Groningen. ‘Er komen ook redelijk wat mensen van over de grens. Voornamelijk Duitsers, maar ook veel Britten. Er is een duidelijk stijging merkbaar wat betreft inschrijvingen uit Engeland, ook omdat de bèta’s zijn overgegaan op Engelstalig onderwijs’, zegt Jalvingh. Vooral natuur- en scheikunde verwachten veel Britten.

Het nog op te richten University College begint alvast met de werving, ook al is de ‘tiende faculteit’ nog niet officieel goedgekeurd. ‘Daar is ook veel belangstelling voor. Ze hebben een tweede presentatieronde gekregen’, weet Jalvingh.

06-11-2013