Schoonmakers willen af van hongerloontje

De schoonmakers zijn terug op de barricaden. Ze protesteren in het Academiegebouw voor een betere cao, of willen in dienst bij de RUG.

‘Een toilet in 90 seconden?’ ‘Hier zijn de schoonmakers!’ Tientallen schoonmakers hebben zich verzameld in de hal van het Academiegebouw. Ze eisen een gesprek met het universiteitsbestuur.

‘We eisen dat het universiteitsbestuur de schoonmakers steunt in hun eis om boven de armoedegrens te komen’, zegt Bart Plaatje, woordvoerder van FNV Bondgenoten.

Volgens de bodes is niemand van het universiteitsbestuur aanwezig om met hem te praten, maar dat pikt Plaatje niet. ‘Dat zeggen ze altijd. We blijven hier net zo lang tot we iemand van het bestuur hebben gesproken. En gebeurt dat niet, dan stappen we de collegezalen binnen en gaan we de studenten uitleggen wat er aan de hand is. We willen de colleges niet hinderen, maar als ze ons niet willen spreken laten ze ons geen keus.’

schoonmakers

Hongerloontje

De schoonmakers liggen al jaren in de clinch met de universiteit en hun werkgevers. Ze vinden dat ze voor een hongerloontje onmogelijke uren moeten maken en willen dat de universiteit hun werkgevers onder druk zet om voor betere arbeidsvoorwaarden te zorgen.

Twee jaar geleden werd schoonmaker Willem Bezema als boegbeeld ingezet. Hij mocht van de universiteit niet terugkomen omdat hij te langzaam zou werken en zich niet aan de regels zou houden. Na een protestactie mocht Willem het weer proberen. Maar nu heeft hij de universiteit toch verlaten. ‘Hij werkt bij de Spoorwegen. Het is de RUG toch gelukt’, zegt een van hen.

Protestacties

Werkgeversorganisatie OSB wil niet meer met de schoonmakers praten over een nieuw cao en dus worden er landelijk protestacties gehouden. ‘Nu is Groningen aan de beurt’, zegt vakbondslid Jan Krol. ‘De positie van de schoonmakers wordt verzwakt. We willen dat de werkgeversorganisatie instemt met een beter cao. En doen ze dat niet, dan willen we in dienst bij overheidsorganisaties, zodat de schoonmaakbedrijven er niet meer tussen zitten als intermediair.’

schoonmakers2

De schoonmakers van de universiteit willen daarom in dienst bij de RUG, als ze niet snel een bete cao krijgen. De bodes zijn druk aan het bellen om een vertegenwoordiger van de universiteit met de vakbond te laten praten. De schoonmakers wachten geduldig af. ‘We hebben de hele dag’, zegt Plaatje.

 

Update: RUG steunt schoonmakers

15-04-2014