Staan er Groningers op het Malieveld?

Vandaag demonstreren duizenden studenten in Den Haag tegen invoering van het leenstelsel. Maar hoeveel RUG-studenten er tussen staan, is de vraag.

‘Het is moeilijk te zeggen hoeveel Groningse deelnemers naar de landelijk manifestatie gaan’, zegt Yaniek Schuring van De Groninger Studentenbond (GSb). ‘We verwachten zelf enkele tientallen.’

Het aantal kon nog wel eens tegenvallen, omdat de organisatie van de demonstratie twee dagen geleden plotseling heeft besloten het evenement te vervroegen, van twee naar één uur.

‘Studenten die eerst wel wilden gaan en de trein om kwart over twaalf wilden nemen, gaan nu niet meer omdat ze dan eerder weg moeten en daardoor moeten betalen. De weekend-OV is dan niet geldig. Dat weerhoudt veel mensen om te gaan. Ik denk dat er veel studenten zijn die ervan balen’, zegt Bernadette van der Blij van studentenpartij Calimero. ‘Het is vervelend dat er geen rekening wordt gehouden met studenten uit Groningen of Maastricht.’

Geen bus

Geen van de studentenorganisaties weet nu precies hoeveel animo er is onder de RUG-studenten om te demonstreren tegen het leenstelsel. Niemand heeft het voortouw genomen. ‘We hebben wekenlang geprobeerd alle studentenclubs te benaderen, maar ze willen vooral zelf mensen meenemen’, zegt Sara van de Par van SP-jongerenorganisatie ROOD. ‘Dat is wel jammer omdat je samen meer mensen bereikt. Het gaat er niet om welke naam je erop plakt, maar dat je samen iets bereikt.’

Calimero wilde samen met de Groninger Studentenbond (GSb) en studentenpartij SOG een bus regelen, maar zag daar uiteindelijk toch vanaf. ‘Omdat we hoorden dat de Contractus (het overlegorgaan van de grote studentenverenigingen –red.) een bus zou regelen. En ook omdat we toen nog dachten dat de trein de goedkoopste optie was. Nu gaat er uiteindelijk helemaal geen bus. Maar wij gaan wel’, vertelt Van der Blij.

Hbo-ers en scholieren

Het is altijd lastig om te zeggen hoeveel mensen daadwerkelijk op komen dagen bij een demonstratie, zeggen de studentenpartijen. ‘Maar het leeft wel meer onder hbo-ers en middelbare scholieren, dan onder RUG-studenten. Misschien omdat zij er meer mee te maken krijgen’, denkt Van de Par.

Om kwart over negen vertrekt ROOD in elk geval met de trein vanuit Groningen samen met een groep scholieren naar het Malieveld. ‘Iedereen die mee wil kan gebruikmaken van kortingskaartjes van de Hema of groepskorting’, zegt Van de Par.

In Den Haag worden rond 13 uur zo’n 5000 jongeren verwacht.

Update: Na een gesprek tussen Calimero en de Contractus, blijkt dat de Contractus al eerder had besloten om geen bus te regelen, omdat de trein toen nog de goedkoopste optie was.

 

14-11-2014