Starbucks snoept klanten weg bij koffiezaakjes

De koffiezaakjes van de RUG hebben last van het succes van de Starbucks.

De Amerikaanse koffieketen is zo populair dat het klanten wegtrekt van de Coffee Corners, C-bars en Micaffès in de binnenstad. ‘Door de komst van Starbucks lijkt het gebruik van de andere koffiecafés in het centrum te zijn gedaald’, concludeert de afdeling Food & Drinks in haar laatste klanttevredenheidsonderzoek.

Hoewel de cijfers in het onderzoek weinig helder zijn, geven ze wel een trend aan: in een jaar tijd zijn de bezoekersaantallen van A-café, C-bar en Micaffè in de binnenstad gedaald, terwijl de Starbucks veel bezoekers trekt. De Micaffè-vestiging op Zernike draaide juist beter dan een jaar eerder.

Kritiek

Hoewel er een jaar geleden veel kritiek was op de komst van de Amerikaanse koffiegelegenheid, wordt er nu veel gebruik van gemaakt. De Starbucks trekt nog niet meer bezoekers dan de koffiecafés binnen de universiteit, maar de RUG-zaken ondervinden wel last van de concurrent. Het A-café in het Academiegebouw kreeg in 2014 nog een gemiddeld gebruikscijfer van 0,31. Een jaar later was dat 0,24. Het bezoek aan de C-bar in het Harmoniegebouw daalde van 0,51 naar 0,23.

Van de bijna drieduizend ondervraagden zegt zo’n 13 procent van de studenten tenminste één keer per week naar de Starbucks te gaan, terwijl 20 procent van de studenten één keer per week naar het Academiegebouw gaat en 15 procent naar het Harmoniegebouw.

Geen koffie

Uit het onderzoek blijkt ook dat de overgrote meerderheid van de studenten nooit naar de koffietenten gaat. Zo’n 70 procent gaat nooit naar Starbucks, A-café of Micaffè. Waarom dat zo is geeft het onderzoek niet aan. Het kan zijn dat de studenten geen koffie drinken, dat ze voor de goedkopere automatenkoffie kiezen of misschien liever naar een concurrent in de binnenstad gaan.

De kantines en restaurants zijn te duur voor de universiteit. De afdeling Food & Drinks wordt daarom gereorganiseerd en de kantines worden uitbesteed. Hoe dat gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Eerdere plannen werden ingetrokken na kritiek vanuit de universiteitsraad.

 

Deze infographic over koffiegebruik verscheen in het papieren UK Magazine van maart.

Deze infographic over koffiegebruik verscheen in het papieren UK Magazine van maart 2015.

24-02-2016