Start van de grootste poolexpeditie ooit

Vijftig Nederlandse wetenschappers vertrekken vandaag naar Spitsbergen samen met schrijvers, journalisten en politici voor de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. Maarten Loonen van het Arctisch Centrum van de RUG kreeg het voor elkaar.

SEES heet de reis – Scientific Expedition Egeøya Spitsbergen – en het is een langgekoesterde droom van Loonen. Al zes jaar lang doet hij zijn best om de expeditie van de grond te krijgen. ‘Ik wil van de expeditie een nationale gebeurtenis maken’, zei hij. ‘Nederland is verbonden met Spitsbergen. Naar niemand zijn zoveel straten vernoemd als naar Willem Barentsz, die het ontdekte. We doen er al zo lang onderzoek. Ik wil laten zien wat wij als Nederlandsers doen daar en hoe belangrijk het is.’

Opwarming

Het gebied verandert namelijk razendsnel door de opwarming van de aarde. De temperatuur? Vier graden warmer dan zes decennia geleden. De zomer? Van zes naar twaalf weken in zestig jaar tijd. En dan zijn er de insecten. Vrijwel afwezig toen Loonen 29 jaar geleden zijn poolonderzoek startte. Nu zijn ze alomtegenwoordig.

In 2012 had hij gehoopt het geld voor de mega-expeditie bij elkaar te krijgen door mee te doen aan de Academische Jaarprijs, maar greep net naast de prijs van 100 duizend euro. Wel won hij de publieksprijs, wat hem aandacht opleverde in het populair-wetenschappelijke programma Labyrint van de VPRO.

Grote Reis

Maar nu vindt de Grote Reis dan echt plaats. Onderzoeksfinancier NWO betaalde de bootreis van de onderzoekers á 155 duizend euro, ook reisorganisatie Oceanwide draagt een deel van de kosten. Dichter Ramsey Nasr is erbij, D66-kamerlid Stientje van Veldhoven, weerpresentator Peter Kuipers Munneke. Er zijn schrijvers, journalisten, fotografen en toeristen. Maar vooral wetenschappers: biologen, oceanografen, archeologen en gletsjerdeskundigen die tien dagen lang intensief onderzoek gaan doen.

Het schip wordt op 28 augustus verwacht in de haven Longyearbyan op Spitsbergen. Volg de expeditie ondertussen op de Facebookpagina van expeditie.

19-08-2015