Steeds meer studenten blijven thuis wonen

Studenten blijven steeds meer thuis wonen door het leenstelsel, blijkt uit een onderzoek van brancheorganisatie Kences.

De komende jaren zullen steeds meer studentenkamers leeg blijven, omdat studenten liever bij pap en mam blijven wonen. Het aantal uitwonende studenten zou in de komende acht jaar zelfs met 13 duizend kunnen afnemen, aldus de monitor studentenhuisvesting.

Eerder werd nog gedacht dat er juist 22 duizend kamerbewoners bij zouden komen. Maar dat was voor de invoering van het leenstelsel.

Minder kamers nodig

In Groningen zijn straks – net als in Arnhem, Breda, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Utrecht – tot 14 procent minder studentenkamers nodig, meldt NOS. Alleen in Amsterdam, Den Haag en Wageningen blijft de vraag groot.

Studenten die wel op kamers gaan, betalen daarvoor meer. De woonlasten zijn het afgelopen jaar sterker gestegen dan het gemiddelde studenteninkomen, waardoor nu meer dan de helft (55 procent) van het inkomen wordt besteed aan wonen. Een uitwonende student betaalt gemiddeld 470 euro voor z’n kamer.

Daarnaast berekent Kences dat een van de grootste angsten van de universiteiten werkelijkheid wordt: het aantal studenten zal minder hard groeien. Tot en met collegejaar 2022-2023 is nog een groei van 32 duizend studenten voorzien. Maar door demografische ontwikkelingen zal het aantal Nederlandse studenten daarna afnemen tot het niveau van dit moment.

01-10-2015