Storing wifi-netwerk houdt aan

Het wifi-netwerk van de RUG blijft problemen ondervinden. De oorzaak ligt misschien bij iPhones met het nieuwe besturingssysteem van Apple.

Sinds eind september werkt het Centrum voor Informatie Technologie (CIT) met man en macht aan de storing van eduroam, het draadloze netwerk van de universiteit. Externe experts zijn ingeschakeld en leveranciers gewaarschuwd maar nog steeds hebben laptops, mobiele telefoons en tablets moeite om het netwerk op te komen.

Zoeken

‘We zijn nog steeds aan het zoeken. We kunnen zien wanneer het fout gaat, maar niet waardoor. Nu kan maar de helft van de normale populatie gebruik maken van het netwerk. Het is dus een enorm probleem voor studenten en medewerkers’, bevestigt technisch directeur Haije Wind van het CIT.

Specialisten van Cisco, leverancier van de netwerkapparatuur, hebben twee dagen lang naar de oorzaak gezocht, maar geen verklaring gevonden. ‘We zitten inmiddels met onze handen in het haar. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg’, zegt afdelingshoofd netwerk infrastructuur Tom Kuipers.

thumb-wifi-laptop-computer

Apple

Eduroam wordt over de hele wereld gebruikt om studenten en universiteitsmedewerkers toegang te geven tot internet. Het CIT heeft contact gehad met andere universiteiten in Nederland om te kijken of daar dezelfde problemen voorkomen. In Amsterdam ontdekten ze dat iPhones met iOS7, de laatste versie van het besturingssysteem van Apple dat begin september werd uitgebracht, weleens de oorzaak konden zijn.

Kuipers: ‘Je gaat kijken wat het verschil is tussen vóór de zomervakantie, toen alles nog goed liep, en nu. We zien alleen dat het aantal verzoeken dat we krijgen van iPhones die het netwerk op willen enorm is toegenomen. Bij de UvA hebben ze geconstateerd dat het toestellen met iOS7 zijn. Dat zoeken we nu ook hier uit.’

Goeroe

Of de smartphones van Apple daadwerkelijk de oorzaak zijn, is volgens Wind nog niet zeker. ‘Er doen verschillende verhalen de ronde over de oorzaak, maar geen daarvan is écht duidelijk. We moeten eerst uitzoeken of de problemen bij andere universiteiten inderdaad dezelfde problemen zijn als hier’, zegt hij

De hoop is voorlopig gevestigd op een externe expert, laat Kuipers weten. ‘Deze week komt een ict-goeroe van Cisco terug uit Amerika, we hopen dat hij het probleem kan vinden.’

14-10-2013