Studenten binnenkort over op Gmail

De studenten van de RUG stappen binnenkort over naar Gmail en Google Agenda. Medewerkers moeten langer wachten, omdat sommige faculteiten de overstap niet durven te maken.

De universiteit had eigenlijk begin dit jaar willen overstappen op Google Apps. Het gebruik van Gmail en Google Agenda is namelijk een stuk goedkoper dan het zelf ontwikkelen en bijhouden van software. Een besparing van vier ton per jaar.

Privacy

Maar met die besparing geven ze ook een groot deel van hun privacy op. Google moet zich namelijk houden aan de USA Patriot Act, een middel in de strijd tegen terrorisme, die Amerikaanse bedrijven verplicht de overheid toegang te geven tot informatie.

Voor studenten is dat blijkbaar geen probleem. ‘We gaan voor studenten de overstap binnen niet al te lange tijd regelen’, vertelt universiteitsbestuurder Jan de Jeu. Er moeten nog wat vragen beantwoord worden over de opslag van wachtwoorden, maar daarna kunnen de studenten snel over.

FBI kijkt mee?

Voor medewerkers ligt dat anders. Volgens De Jeu zijn de wetenschappers bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen bang dat de FBI meekijkt. ‘Je hebt door Patriot Act geen zekerheid dat de dingen die je stuurt ongezien blijven’, zegt De Jeu.

Volgens Bart Beijer, lid van de personeelsfractie en coördinator onderwijs en ICT, maken ook medewerkers binnen de faculteit rechtsgeleerdheid zich zorgen. ‘Ook daar heb ik die geluiden gehoord. Concreet voorbeeld is een onderzoeker die in zijn communicatie met een belangrijk bedrijf te horen kreeg dat alleen mails die hij niet via clouddiensten zou sturen, zouden worden beantwoord.’

24-05-2013