Studenten doen minder naast studie

Het aantal RUG-studenten dat stage loopt, naar het buitenland gaat of bestuurservaring opdoet daalt. En flink ook.

Dat staat in de WO-monitor, een onderzoek onder ruim negenhonderd recent afgestudeerde RUG-alumni.

Het aantal studenten dat stage liep of andere werkervaring opdeed, daalde maar met een procent sinds 2012. Ook het aantal studenten dat onderwijs volgde in het buitenland of bestuurlijke ervaring opdeed, was een procent lager. Maar het aantal studenten dat ‘geen van bovenstaande activiteiten’ aanvinkte, steeg van twintig naar dertig procent. ‘Dit resulteert in een aanzienlijk groter aantal studenten dat geen enkele van de genoemde activiteiten beoefende tijdens de studie’, concluderen de onderzoekers.

Geschokt

Studentenpartij SOG is geschokt door de cijfers, zegt Steven Kroesbergen. ‘Juist Groningen zou zich moeten inzetten voor zelfontplooiing zowel binnen als buiten de studie. Het vormt studenten. Als dit zich doorzet zijn er in 2020 geen actieve studenten meer in Groningen’, zei hij in de universiteitsraad.

WO-monitor-2013

Universiteitsbestuurder Jan de Jeu maakt zich geen zorgen. ‘Daar waar je grote druk krijgt op studierendementen, krijg je ook druk op andere activiteiten’, redeneert hij.

‘We zijn wel warm voorstander van het doen van dingen buiten de studie om, die te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling. Maar we vinden wel: je studie staat op de eerste plek. Dat je de ruimte die er dn nog is invult om je te ontplooien op andere vlakken, heel graag. Maar wel in die volgorde’, aldus de universiteitsbestuurder. ‘We zien dat weinig Nederlandse studenten naar het buitenland gaan, dat vinden we jammer. We zullen zeker kijken hoe we dat meer kunnen stimuleren.’

Certificaat

Studentenpartij Calimero pleitte voor de invoering van een certificaat, waarmee afgestudeerden kunnen bewijzen dat ze bijvoorbeeld een bestuursjaar hebben gedaan. Maar De Jeu ziet daar niets in. ‘De cv-waarde zit niet vast aan het certificaat, maar aan dat je het hebt gedaan.’

22-04-2014