‘Studenten moeten actiever worden’

Learning communities, flipping the classroom en de international classroom zijn de komende jaren de pijlers van het onderwijs aan de RUG. Die moeten ervoor zorgen dat studenten actiever worden.

Dat zei rector-magnificus Elmer Sterken maandag tijdens de opening van het academisch jaar. De drie zijn onderdeel van de nieuwe toekomstvisie van de universiteit.

Studenten moeten actiever worden, vindt de rector. Niet slechts de stof consumeren, maar investeren in hun opleiding en hun verantwoordelijkheid nemen. ‘Studenten leren meer als ze actief deelnemen aan een college. En daar moeten deze drie pijlers voor zorgen.’

Learning communities

Over drie jaar moeten alle faculteiten zijn overgestapt op learning communities: leergemeenschappen waarbij interactie en wederzijdse kennisoverdracht centraal staan. ‘We willen geen universiteit worden waar op afstand wordt gestudeerd. Wij geloven dat echte interactie bijdraagt aan de intellectuele en persoonlijke ontwikkeling van onze studenten’, zei Sterken in de Martinikerk.

Het afgelopen collegejaar werd bij geneeskunde al geëxperimenteerd met flipping the classroom: in plaats van urenlang naar een monoloog van een docent te luisteren, zoeken de studenten thuis zelf online de stof op, waarna ze op de universiteit vervolgens in groepen opdrachten maken.

De nieuwe werkwijze werd in het begin niet door alle docenten en studenten gewaardeerd. ‘Ik ben me ervan bewust dat de introductie van dit nieuwe onderwijstype voor een cultuurschok zorgt. Bij studenten, maar misschien nog meer bij onze medewerkers. Maar ik ben ervan overtuigd dat het een beter resultaat oplevert dan de traditionele lesmethoden.’

Diversiteit

Met de international classrooms – waarvan pilots sinds begin 2013 lopen – wil de universiteit de verschillende achtergronden van internationale en Nederlandse studenten gebruiken om nieuwe inzichten te bieden tijdens colleges.

‘Al deze nieuwe onderwijsmethoden richten zich op de groep, de mix in de groep en op de diversiteit binnen de groep studenten’, aldus Sterken.

31-08-2015