Studenten mogen college opnemen en streamen

Het universiteitsbestuur staat niet negatief tegenover studenten die hoorcolleges opnemen en live streamen. Het bestuur vindt het vooral belangrijk dat er openheid heerst binnen de universiteit.

Voor colleges die opgenomen worden door de videodienst van de universiteit, geeft de docent altijd toestemming. Maar als studenten de hoorcolleges zelf opnemen en live streamen, wat steeds eenvoudiger is door apps zoals Meerkat, dan is de docent daar niet van op de hoogte.

Binnen de universiteit zijn daar (nog) geen regels voor, maar rector Elmer Sterken staat er niet negatief tegenover. ‘Het is belangrijk dat we open zijn in wat we doen’, zegt Sterken in de universiteitsraad.

Niet alles

Toch kan hij zich voorstellen dat niet alles openbaar gemaakt hoeft te worden. ‘Daarover moet de docent afspraken maken met de studenten. Voor de rest stellen we ons bloot aan de Nederlandse wetgeving.’

De studentenpartijen SOG en Calimero vinden het een goed idee om uit te zoeken welke regels gelden voor het opnemen van colleges. ‘De techniek ontwikkelt zich steeds verder en uiteindelijk verschijnt het toch wel online. Zo ging dat ook met de tentamens’, zegt Calimero.

31-03-2015