Protest tegen ongeldig tentamen

Studenten communicatiewetenschappen en informatiekunde zijn boos omdat de examencommissie een tentamen ongeldig verklaarde. Ze hebben een bezwaarcomité opgericht.

Het tentamen dat de studenten in januari maakten, bleek letterlijk op website studeersnel.nl te hebben gestaan. Het regende dan ook tienen. Vandaar dat de examencommissie het op 14 februari ongeldig verklaarde. Studenten met vragen konden terecht op een voorlichtingsmiddag, op 18 februari.

Student informatiekunde Léon Melein – die een tien scoorde – was echter niet tevreden. Het is namelijk niet verboden om oude tentamenvragen te hergebruiken, stelt hij. Bovendien zijn er volgens hem geen fouten gemaakt. ‘De toetskwaliteit is goed en wij konden niet weten dat de toets die wij oefenden door Welling hergebruikt zou worden. Er was geen sprake van bewuste voorkennis’, zegt hij.

Slechte voorlichting

Hij is vooral boos over de slechte voorlichting. ‘In het eerste mailtje na het tentamen liet de docent weten dat er geen significante verschillen waren in de resultaten. Pas na vier weken moesten we horen dat de boel alsnog ongeldig verklaard zou worden.’

Hij richtte samen met drie medegedupeerden het bezwaarcomité computercommunicatie (BCC) op, dat nog deze week officieel bezwaar gaat aantekenen bij het College van Beroep voor de Examens. Melein houdt alle gedupeerde studenten momenteel op de hoogte via de Facebookgroepen van de beide studies.

Officieel bezwaar

Voorlopig bereiden de studenten zich gewoon voor op het nieuwe tentamen dat op twee data, eind maart en begin april, wordt afgenomen.

Een andere studente communicatie en informatiewetenschappen is met haar moeder bezig een officieel bezwaar in te dienen bij het College van Beroep voor Examens. Ze wil daarover tegen de UK niets zeggen. De bezwaarschriften worden pas na de nieuwe tentamens behandeld.

 

03-03-2014